Siirry sisältöön

Harri, Raimo ja Martti-koira ulkoilevat miesporukalla

Äänekoskelainen Harri oli pitkään miettinyt, että voisi tehdä vapaaehtoistyötä iäkkäiden parissa. Kun kotikaupungissa oli maksuton koulutus, johon pääsi koirakin mukaan, totesi Harri oikean hetken koittaneen.

Pian koiraulkoiluystäväkoulutuksen jälkeen Harri ja Martti-koira kävivät tapaamassa Raimoa ja siitä alkoivat yhteiset jokaviikkoiset kävelylenkit, jotka ovat sujuneet kolmikolta hyvin. Ne ovat tuoneet mukavaa vaihtelua ja sisältöä elämään.

”Me ulkoillaan Raimon kanssa yleensä kerran viikossa. Yhteisen lenkin ajankohta vaihtelee sen mukaan, miten oma kalenterini antaa myöden, mutta se ei ole tuntunut Raimoa haittaavan. Raimon ja Martti-koiran kanssa ajellaan aina vähän eri paikkoihin ulkoilemaan. Raimo ei ehkä olisi uskaltanut lähteä ilman meitä erilaisiin maastoihin, varsinkin ylä- ja alamäet tuntuivat alkuun jännittävän”, kertoo Harri.

Koen olevani jollekin tärkeä

Harri arvostaa talkoohommia ja saa paljon hyvää mieltä siitä, jos pystyy auttamaan muita ja kokee olevansa jollekin tärkeä. Liikunnallisena ihmisenä on ollut hieno nähdä, miten Raimon fyysinen kunto on kehittynyt lyhyessä ajassa. Luottamuksen kasvaessa miehet ovat alkaneet juttelemaan enemmän omista asioistaan, jopa lenkin jälkeenkin.

Myös 1,5-vuotiaan kultaisennoutajan Martin mielestä toiminta on hauskaa, kun pääsee ulkoilemaan erilaisiin maisemiin ja uusien hajujen äärelle.

”Nuoresta iästään huolimatta Martti-koira osaa hieman yllättäenkin käyttäytyä Raimon kanssa huomattavasti rauhallisemmin kuin kotiväen parissa”, toteaa Harri.

Tässä hommassa ei tarvitse jännittää, sillä koiran avulla hiljaisempienkin on helpompi jutella. Harri suosittelee ulkoiluystävätoimintaa kaikille. Nuoret ja miehet voisivat rohkeasti lähteä mukaan tällaiseen toimintaan.

Kävelykunto on kohentunut

Raimon ulkoilu oli vähentynyt vaimon sairauden myötä.

”Vaimon kanssa ulkoiltiin aikanaan paljon, mutta hänen sairastuttuaan oli molempien liikkuminen jäänyt jo vuosiksi vähiin. Vaimo kaipasi minusta apua ja turvaa, joten oltiin paljon kahdestaan kotosalla. Kun vaimo keväällä kuoli, tuli elämästä yksinäistä”, kuvailee 83-vuotias Raimo aikaisempaa elämäntilannettaan.

Kaupungin työntekijä ehdotti hänelle ulkoiluystävätoimintaa koiran kanssa.

”Mukavahan sitä olisi kokeilla, kun mukaan puhuttiin. Itse en olisi kyllä tällaista osannut toivoakaan”, toteaa Raimo.

Harri soittaa yleensä päivää tai kahta aiemmin ja ehdottaa lenkille lähtöä. Miehet käyvät aina vähän eri paikoissa, mikä tuo mukavaa vaihtelua reitteihin, kun yleensä Raimo kulkee vain kodin, kaupan ja haudan väliä.

Ensin liikuin heikon tasapainon takia rollaattorin kanssa, mutta nyt on kunto kohentunut sen verran, että pärjään kävelysauvojen kanssa ja pieniä lenkkejä jopa ilman niitä. Käyn myös itsekseni lenkillä aamuisin”, iloitsee Raimo.

Kiinnostuitko koiraulkoiluystävätoiminnasta? Seuraavat maksuttomat koulutukset Vantaalla, Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Kauniaisissa. Lue lisää koulutuksista

Teksti: Ulla Pohjanmaa