Siirry sisältöön

Hämeenlinnassa innostuttiin koiraulkoilukaveritoiminnasta

Pysäkin väki toukokuussa viettämässä hämeenlinnalaisten yhteistä Puistopäivää.

Pysäkin väki toukokuussa viettämässä hämeenlinnalaisten yhteistä Puistopäivää.

Iäkkäiden ulkoilun edistäminen on tärkeä osa Hämeenlinnan kaupungin Vapaaehtoiskeskus Pysäkin toimintaa. Pysäkin tavoitteena on edistää ikäihmisten kotona asumista ja hyvinvointia, ja se tarjoaa iäkkäille muun muassa asiointi- ja ulkoiluapua sekä mahdollisuuksia kokoontua yhteen. Pysäkillä on jo vuosia koulutettu iäkkäiden ulkoilukavereita. Kumppanuus Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeen kanssa toi toimintaan koirat mukaan.

Moni iäkäs kaipaa tukea ja seuraa ulkoiluun

Hämeenlinnassa ulkoiluapupyynnöt tulevat suurimmaksi osaksi palveluohjauksen kautta, mutta myös iäkkäiltä itseltään ja heidän läheisiltään. Ulkoiluavun tarvetta on paljon. Esimerkiksi vuoden 2023 alkupuolella ulkoiluapupyyntöjä on Pysäkille tullut enemmän kuin edellisinä kahtena vuotena. Ihmiset ovat koronavuosien jälkeen rohkaistuneet jälleen pyytämään apua. Tällä hetkellä ulkoilukaveritoiminnassa on mukana 58 ulkoiluparia ja noin kymmenkunta ikäihmistä odottaa itselleen vapaaehtoista ulkoiluystävää.

Ulkoiluavun tarpeen taustalla on monia syitä. Monelle yksin ulkoileminen on hankalaa esimerkiksi liikuntakyvyn ongelmien tai muistisairauden takia. Taustalla voi myös olla yksinäisyyttä ja juttukaverin kaipuuta. Vapaaehtoisten merkitys kotona asuvien ikäihmisten ulkoilun mahdollistamisessa on suuri.

Koirat mukana ulkoilussa

Viime syksynä Hämeenlinnassa koulutettiin ensimmäiset koiraulkoilukaverit ja alkuvuodesta järjestettiin toinen koulutus.

”Tämä on hyvä lisäpalikka vapaaehtoistoimintaamme. Koira voi olla iäkkäälle motivaattori lähteä ulos. Koiraulkoilukaveritoiminta kiinnostaa erityisesti niitä ikäihmisiä, joilla on itsellään ollut aiemmin koiria.” kertoo toiminnanohjaaja Katja Kopra.

Vapaaehtoisia on koulutettu jo pitkään yhteistyössä Hämeenlinnan Liikuntahallien kanssa. Pysäkki vastaa toiminnan koordinoinnista sekä vapaaehtoisten ja iäkkäiden yhteen saattamisesta. Koiraulkoilukaveritoiminta on rakennettu osaksi olemassa olevaa vapaaehtoistoiminnan polkua.

”Toiminnan jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että sille on resurssit ja rakenne olemassa” täydentää Katja.

Seuraava koiraulkoilukaverikoulutus järjestetään Hämeenlinnassa ensi syksynä.

Miksi mukaan?

Koiraulkoilukaveritoiminnan myötä Hämeenlinnaan on saatu uusia mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistoimintaa. Myös uusia, nuorempia vapaaehtoisia on tullut mukaan.

”On hyvä, että voi tarjota monia erilaisia mahdollisuuksia toimia vapaaehtoisena, sillä meitä on niin moneksi. Vapaaehtoistoiminta koiran kanssa tuo hyvää mieltä niin tekijälleen kuin vastaanottajalleenkin. Myös koiralle yhdessä ulkoilu iäkkään kaverin kanssa voi olla tosi tärkeää. Koira saa uusia sosiaalisia kontakteja, ulkoilua ja huomiota,” kuvailee Katja.

Kiinnostuitko toiminnasta? Onko organisaatiossanne innostusta ja valmiuksia toteuttaa ulkoiluystävätoimintaa koiran kanssa?

Tossut ja tassut liikkeelle -hanke etsii uusia yhteistyökumppaneita ja järjestää kaksi tietoiskua koiraulkoiluystävätoiminnasta. Tietoiskut järjestetään Teams-etäyhteydellä 14.6. klo 14-15 ja 17.8. klo 10-11. Ilmoittaudu mukaan

Teksti: Saini Suutari.