Siirry sisältöön

Asher, Martti, Sulo ja Tytti ovat vuoden koiraulkoiluystävät

Vasemmalta Tytti-mäyräkoira Hämeenlinnasta, Sulo-kääpiösnautseri Porista, Asher-amerikanpaimenkoira Sipoosta, mutta tekee vapaaehtoistöitä Vantaalla ja Martti-kultainennoutaja Äänekoskelta.

Vasemmalta Tytti-mäyräkoira Hämeenlinnasta, Sulo-kääpiösnautseri Porista, Asher-amerikanpaimenkoira Sipoosta, mutta tekee vapaaehtoistöitä Vantaalla ja Martti-kultainennoutaja Äänekoskelta.

Vapaaehtoistoiminnan kansainvälisenä teemapäivänä 5.12. Ikäinstituutti haluaa muistaa vapaaehtoisia, jotka ovat ryhtyneet iäkkäiden ulkoiluystäviksi koiriensa kanssa.

Koiraulkoiluystävätoimintaa on kehitetty lähes kahden vuoden ajan Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeessa. Uudenlaisen vapaaehtoistoimintaan ennakkoluulottomasti mukaan lähteneet koiranomistajat koirineen ovat osoittaneet esimerkillistä sitoutumista ja he toimivat tiennäyttäjinä tuleville koiraulkoiluystäville.

Vuoden 2023 koiraulkoiluystäviksi on valittu neljä koiraa omistajineen eri puolilta Suomea. Hämeenlinnassa Tytti-mäyräkoira on emäntänsä Anne Koiviston kanssa kannustanut ja tuonut iloa ulkoiluun jo vuoden ajan luotsaamalla iäkkäiden kävelyporukkaa, joka ulkoilee viikoittain.

Porissa tunnustuksen saa kääpiösnautseri Sulo ja omistajansa Leena Hautamäki. Parivaljakko on ollut aktiivinen jo toista vuotta ja käynyt ahkerasti ulkoilemassa vakiystävänsä kanssa. Sulo on suloinen ja kiltti kaveri. Leena on puolestaan iloinen, välitön ja helposti lähestyttävä henkilö.

Vuoden koiraulkoiluystävä -tittelin saavat myös Vantaan vapaaehtoiset Asher-koira ja Carita Servin-Honkasalo. Pieni amerikanpaimenkoira Asher asustelee emäntineen Sipoossa, mutta välimatkasta huolimatta he käyvät ulkoilemassa ystävänsä kanssa vähintään kerran viikossa.

Tunnustuksen on ansainnut myös Äänekoskelta kultainennoutaja Martti ja isäntänsä Harri Kautto. He ovat käyneet säännöllisesti ulkoilemassa yksinäisyyttä kokevan ystävänsä kanssa eri puolilla Äänekoskea. Vaihtuvat ulkoilumaisemat ovat tehneet arkisesta toiminnasta viikoittaisen elämyksen.

Yksittäisten vapaaehtoisten lisäksi tunnustuksen ansaitsevat myös Tuusniemen kunnan koiraulkoiluystävät. Tuusniemi on oivallinen esimerkki siitä, että toiminta voi onnistua väkimäärältään pienemmälläkin paikkakunnalla, kun vain saadaan oikeat ihmiset mukaan ja aktiiviset paikalliset tahot toimintaa organisoimaan.

”On ollut ilo huomata, kuinka innokkaasti vapaaehtoisemme ovat lähteneet koulutuksen jälkeen mukaan toimintaan. Tässä on päässyt konkreettisesti näkemään, kuinka merkityksellistä ja hyvää mieltä tuovaa toiminta on ihan kaikille osapuolille”, toteaa Asta Tirkkonen-Hersio Tuusniemen kunnasta.

Koiraulkoiluystäviä koulutetaan Tuusniemellä ja monilla muillakin paikkakunnilla tulevana keväänä. Tutustu tarkemmin koulutuksiin

Onnea kaikille koiraulkoiluystäville ja lämmin kiitos arvokkaasta vapaaehtoistyöstänne!

Teksti: Saini Suutari