Siirry sisältöön

Yhteistä kylää rakentamassa

Tarinoita Elämänotteesta: osa 2/21

Tampereen Tesomassa luonto on lähellä, metsä alkaa heti pienkerrostalojen takaa. Tänne on suunnitteilla alue, jossa pihagrilli lämpenee talvellakin ja pihapenkit kutsuvat vaihtamaan kuulumisia naapurin kanssa. Käräjätörmässä naapuri voi olla yksin asuva, perheellinen, opiskelija, iäkäs, maahanmuuttaja tai muistisairautta sairastava. Eri elämänvaiheissa olevat tamperelaiset tulevat asumaan alueella, jossa ohjaavina arvoina ovat yhteisöllisyys, turvallisuus, helppous, viihtyisyys ja vastuullisuus.

Hyvän asumisen työpajan alkaessa on Tesoman hyvinvointikeskuksen monitoimitilan tuoleille asettunut kolmisenkymmentä henkilöä kuulolle. Iäkkään yleisön joukossa on muutamia nuoremmankin ikäpolven edustajia. Riitta yhteisökyläkehittäjänä aloittaa tilaisuuden käymällä läpi tätä iltaa edeltävien työpajojen antia. Kollega Tuula jatkaa esitellen yleisölle inspiraation lähteeksi erilaisia kiinnostavia rakennuskohteita ja niiden yksityiskohtia. Valokuvat vaihtuvat seinällä diskopallon välkehtiessä hillitysti katossa. Hollannin avarat lasiaulat, Jätkäsaaren vihreistä vihrein talo ja sukupolvien kortteli avautuvat eteemme. Myös läheltä Tesomalta löytyvä Fingerpori-seinämaalaus ja Salon muistiyhdistyksen keltaiset Taukopaikka-penkit esitellään. ”Mutta meillä pitää sitten olla eri väriset penkit kuin Salossa!”, joku huudahtaa spontaanisti. Osallistujat kuuntelevat tarkkaavaisen kiinnostuneina, kun arkkitehti esittelee lopuksi lyhyesti yhteisötalon alustavat piirustukset.

”Esteettistä sen olla pitää”

Pohjustusten jälkeen porukka jaetaan viiteen ryhmään, jotka hajautuvat eri tiloihin keskustelemaan saamastaan aiheesta. Kaikilta ryhmiltä toivotaan kommentteja yhteistiloihin, mutta muuten jokainen ryhmä saa käsiteltäväkseen yhden oman teeman: keittiö, säilytystilat, ovet ja ikkunat, parvekkeet tai sisäänkäynnit. Kaikki ryhmät saavat keskustelun ja kommentoinnin pohjaksi arkkitehdin tekemät alustavat pohjapiirustukset. Sisäänkäyntejä käsittelevässä ryhmässä osallistujat ovat selvästi sitoutuneita suunnitteluun ja haluavat tuoda sekä omia että aiemmissa työpajoissa tuotettuja yhteisiä näkemyksiä esille. Arkkitehti kiertää ryhmissä kuuntelemassa kommentteja kiinnostuneena ja tuo valokuvia mm. eri värisistä ovista keskustelua ruokkimaan. Yhteisen keskustelun päätteeksi ajatukset kirjataan fläppipapereille.

Työpajojen kommentit tuodaan alustustilaan kaikkien nähtäville ja ne käydään yhdessä isolla porukalla läpi. Ryhmistä nousee esille konkreettisia toiveita: ”Kenkiä on kertynyt enemmän kuin yhdet tai kahdet. Niille pitää olla hyvin säilytystilaa.” Myös matalalla olevat ikkunat sekä tilaa säästävät ja kulkua helpottavat liukuovet saavat kannatusta. Kaikkien ryhmien yhteinen näkemys on se, että mitä tehdäänkin, niin ”esteettistä sen olla pitää”. Tilaisuuden päätyttyä ihmiset jäävät vielä vaihtamaan ajatuksiaan hanketyöntekijöiden kanssa ja lähtevät sitten kukin tahoilleen.

Pitkän illan jälkeen Riitta ja Tuula jatkavat monitahoista työtään seuraavana aamuna. Edessä on matka Helsinkiin keskustelemaan rakennusurakan rahoittajan ARAn kanssa hankkeen etenemisestä sekä hanketyössä huomioitavista seikoista rakentamiseen ja asukaskriteereihin liittyen. Työlistalla on myös hankkeen ohjausryhmän tapaamisen valmistelut. Seuraavalla viikolla mittaamattoman määrän tietoa, kokemusta, osaamista ja verkostoja omaava ohjausryhmä kokoontuu puolestaan yhteisen pöydän äärelle antamaan tukea ja jakamaan monipuolista osaamistaan hanketyöntekijöille.

Ulla Pohjanmaa, suunnittelija, Elämänote-ohjelma

Info: Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä -hanke etsii ja löytää yhteisökylän ideasta ja toiminnasta kiinnostuneita ihmisiä ja toimijoita, joiden kanssa kehitetään tulevan Kotipirtin palvelukorttelin ja kylätalon toimintaa. Rakennustyön ja hankkeen lopputuloksena syntyy yhteisöllinen ja monisukupolvinen yhteisökylä, jossa asuu erilaisissa elämäntilanteissa olevia asukkaita sinkuista perheisiin ja vauvasta vaariin. Asumisen erilaiset teknologiset ratkaisut tukevat itsenäistä ja turvallista asumista, jolloin myös muistisairaiden asukkaiden itsenäistä asumista voidaan tukea. Hankkeen tuloksena syntyy uniikki asumisen malli.

Tutustu hankkeeseen tarkemmin: https://www.karajatorma.fi/

Tarina pdf-tiedostona: Elämänote-tarina 2_Käräjätörmä