Siirry sisältöön

”Ihan ku ois heränny eloon!”

Tarinoita Elämänotteesta: osa 1/21

Kaupunkilehti Tamperelaisessa oli muutama vuosi sitten artikkeli, jossa luokiteltiin kaupungin eri alueita. ”Nämä alueet tunnetaan eläväisestä maineestaan ja soveltuvat siksi parhaiten sosiaalisille ja ennakkoluulottomille ihmisille. Sellaisille, jotkaarvostavat elämää ympärillään eivätkä anna pienten häiriöiden vaivata.” Tähän luokkaan asettui mm. 1960-luvulla rakennettu Kaukajärvi, Tampereen ensimmäinen lähiö, johon on hiljattain noussut myös uusia moderneja asuintaloja. Täällä yhden vanhemman talon kivijalassa on Kerhohuone-kyltillä varustettu ovi ja siitä ovesta käymme sisään.

Eteisessä on tungosta, sillä osa Korttelikerhon osallistujista on tapaamisen aluksi lähdössä yhteiselle kävelylenkille Kimmo-ohjaajan kanssa. Eteisen penkillä on jaossa paikallisen kauppiaan lahjoittamaa leipää. Peremmällä keittiössä toinen ohjaaja Heljä laittelee kahveja valmiiksi. Osa kerholaisista on jo asettunut yhteiseen olohuoneeseen vaihtamaan kuulumisia. Yläikkunoista siivilöityy valoa puna-valko-vihreiden verhojen takaa. Tuuli ujeltaa ikkunan takana, mutta kerhohuoneessa on lämmin tunnelma. Ulkoilijoiden palattua lenkiltä Kimmo käy rauhallisella äänellään läpi tulevan kuukauden tapahtumia lähialueella. ”30 vuotta olen Kaukajärvellä asunut, mutta en oo tuolla vapaa-ajankeskuksessa ikinä käynyt. Mistä sinne mennään sisälle?”, kysyy yksi osallistujista.

Mukaan vaikka Reinot jalassa

Kerhoon on tänään kokoontunut taloyhtiöstä 11 henkilöä, joista enemmistö on naisia, mutta on joukkoon pari miestäkin uskaltautunut. Yksi osallistujista saapuu paikalle kyynärsauvojen tukemana. Joku kerholaisista on toivonut päivän ohjelmaksi yhteistä pohdintaa siitä, mitä alkuvuodesta asti kokoontunut kerho itse kullekin merkitsee. Ohjaajilla on mukanaan nippu erilaisia ovia kuvaavia postikortteja. Kun kortit on levitetty pöydälle, Kimmo ohjeistaa osallistujia valitsemaan korteista sellaisen ulko-oven, joka kuvaa kerhoa. Heljä rohkaisee osallistujia tarttumaan toimeen ja ottamaan lisää kahvia. Ihastelun ja valinnan vaikeuden jälkeen kaikki ovat löytäneet korttinsa ja pääsevät sen vuorollaan rauhassa esittelemään.

”Tästä on mukava ja helppo mennä sisään.” 

”Tämä ovi kuvaa kerhoa, kun on lempeän kotoisa ja iloinen, ei mikään ökyovi.” 

”Musta on kivaa ja kodikasta tulla tänne. Ei meinaa malttaa lähteä kotionsa kattomaan Lemmen viemää.”  

”Tuli kodinomainen lämmin tunne, kun ekan kerran tänne tuli. Ei tarvi vaihtaa vaatteita tai pestä tukkaa.”  

Tähän kerhoon on helppo tulla crocsit tai reinot jalassa ja tupakkatauollakin voi piipahtaa selittelemättä. Helppous ei poista kerhon tärkeyttä osallistujilleen. ”Jatkuvuutta ja pysyvyyttä, perjantaina tuun tänne.” ”Tää on meidän porukka.” 

Kerhon merkityksen pohtiminen nostaa selvästi tunteet pintaan. Jollain ääni värisee ja toisella silmäkulma kostuu pysähtyessä miettimään, miten elämä on muuttunut kerhon myötä. Yhdessä pohdiskellaan vakavana, miten mukaan saataisiin niitä yksinäisiä naapurista, jotka eivät vielä kerhoon ole uskaltautuneet. Mutta kyllä välillä nauretaankin yhteen ääneen, kun joku kertoo valinneensa ovikortin siinä olleen kissan perusteella, mutta huomanneensa myöhemmin kissan olleenkin lapio. 

Kun tapaaminen on ohi, lähtevät Heljä ja Kimmo hankkeen toimistolle viereiseen kortteliin. Toimistolla Arja on suunnittelemassa tulevan yleisöseminaarin sisältöä sekä Kaukajärven alueella toteutettavaa vapaaehtoisten yhteisövalmennusta. Kimmo ja Heljä tekevät yhteenvedon viikon ryhmätapaamisten osallistujista ja tarkentavat lähiviikkojen työnjaon kaikkiin Kaukajärven 12 korttelikerhoon liittyen. Toisella silmällä työntekijät katsovat jo tulevaisuuteen ja Korttelikerho-toiminnan aloittamiseen uudella alueella.

Ulla Pohjanmaa, suunnittelija, Elämänote-ohjelma

Info: Tampereen Kaupunkilähetys ry:n Kaiku-hankkeen tarkoitus on tavoittaa Kaukajärven alueella 60+-vuotiaita asukkaita ja tukea heitä löytämään keinoja arjessa pärjäämiseen erilaisissa elämäntilanteissa (esim. puolison kuolema, sairastuminen, mielenterveysongelmat, taloudelliset vaikeudet, yksinäisyys sekä peli- ja alkoholiriippuvuus). Hankkeessa perustetaan Kaukajärven alueelle asukkaiden toiveista ja tarpeista lähtevää korttelikerhotoimintaa, joka vahvistaa lähiyhteisöön kuulumista.  

Tutustu Kaiku-hankkeeseen tarkemmin: https://tamperecitymission.fi/kaiku

Tarina pdf-tiedostona: Elämänote-tarina 1_Kaiku