Tarinoita Elämänotteesta: osa 14/21.
Kun Tampereen keskustasta suuntaa viisi kilometriä länteen, päätyy Hyhkyn kaupunginosaan. Vanhojen puutalojen ja uusien pientalojen jälkeen alkaa ylämäki, jonka huipulla on palvelulinjan päätepysäkki ja Pispan palvelukeskus. Vihreältä pihalta lehtipuiden lomasta voi nähdä vilauksia alhaalla siintävästä Pyhäjärvestä. Täällä on monen iäkkään tamperelaisen koti, mutta muutkin lähialueen ikäihmiset ovat tervetulleita palvelukeskukseen harrastamaan, syömään ja tapaamaan ikätovereitaan.
Siistissä ja valoisassa salissa kokoontuu tänään yhdeksän iäkästä miestä jo 11. kerran. Yksi miehistä saapuu paikalle päällään Virkeiden ikämiesten logolla varustettu t-paita, mutta käy vaihtamassa ”pyhäpaidan” treenipaitaan ennen ryhmän alkua. Kahdella tulijalla on turvanaan keppi, toisella tasapainon tueksi ja toisella näkörajoitteiden takia. Harmaahapsiset herrat asettuvat istumaan käsivarret ja jalat ristissä puoliympyrän muotoon asetetuille tuoleille. Ravitsemusterapeutti Heli, ryhmän toinen ohjaaja, on jo avannut valkokankaalle esityksen ravitsemuksesta.
Heli on käynyt miesten pitämiä ruokapäiväkirjoja läpi ja palauttaa niitä kommenteilla höystettyinä. Aiemmilla kerroilla tehdyistä ruuista on koostettu reseptimoniste, johon on lisätty kuvia ryhmäläisistä keittiötouhuissa. Alkuvalmisteluissa on mukana myös toinen ohjaaja, fysioterapeutti Irina. Irina jakaa miehille taulukoita, joissa on maksimisuorituksen pohjalta laskettuja toistomääriä kuntosalitreenejä varten. Pian paikalle saapuu palvelukeskuksen ohjaaja kertomaan ryhmäläisille, mitä kaikkea talossa voi harrastaa. ”Täällä on keskiviikkoisin äijäjumppa, jossa on fysioterapeutti mukana”, tietää joku miehistä kertoa muille.
Tänään tapaamisen pääteemoina ovat suola, kuidut ja tasapaino. Heli esittelee värikkäillä ruokakuvilla höystettyjä dioja, jotka sisältävät käytännön esimerkkejä siitä, miten ruokavalioon huomaamatta kertyy liikaa suolaa ja miten sitä voisi saada vähennettyä. ”Mitä suolaa sää suosittelet, kun niitä on niin montaa sorttia?”, yksi miehistä kysyy. Suolan vähentämisestä jatketaan kuitujen lisäämiseen. Aihe kiinnostaa ja herättää paljon kysymyksiä: ”Onkohan niissä grahamsämpylöissä oikeasti paljonkaan grahamjauhoa?” ”Mitäs siinä talkkunassa oikein on, kun sitä käytän paljon viilissä?” ”Mitenkä sienet, onko niissä kuituja?” Miehet käyvät yhdessä tutustumassa salin pöydälle tuotuihin erilaisiin ruokapakkauksiin, joihin on keltaisilla lapuilla merkitty tuotteen suola- ja kuitupitoisuus. Aiempien kertojen oppien pohjalta moni miehistä osaa jo hakea pakkauksista Sydänmerkkiä.
Jumppaharjoitukset tehdään tunnollisesti
Ravitsemusasioiden jälkeen noustaan seisomaan ja päästään yhdessä jumppaamaan. Jalkapohjilla haetaan tuntumaa, herätellään lantionpohjaa ja lähdetään kävelemään nostaen samalla päätä ylös ja alas. Kyykkäyksiä tehdään, lonkkia avataan ja viivakävelyä kokeillaan. Kaikki tekevät harjoitukset tunnollisesti, oli jalassa sitten lenkkarit tai sandaalit. Tapaamiskerran lopuksi ohjaajat muistuttavat seuraavan viikon kevätjuhlista, ja herättelevät miehiä miettimään yhteisten tapaamisten jatkamista omin voimin tulevaisuudessa. Myös muiden tahojen miehille tarkoitetusta toiminnasta kerrotaan. Harjoittelun ja tiedon saamisen lisäksi muiden tapaaminen on tärkeä syy osallistua ryhmään. Kotiinlähdön koittaessa eräs miehistä kertoo: ”40 vuotta olen tällä seudulla asunut, mutta vähänpä olen täältä ihmisiä tuntenut.”
Seuraavana päivänä Heli ja Irina täsmentävät viimeisten ryhmäkertojen sisältösuunnitelmia ja miettivät jo, miten seuraavan kauden kurssit kannattaisi rakentaa. Kurssikokonaisuuksiin liittyvät henkilökohtaiset haastattelut ovat tärkeä etappi sekä kurssilaisille että ohjaajille. Silloin nähdään, mitä on saavutettavissa ja miten alulle pantu siemen ravitsemus- ja liikunta-asioissa saadaan itämään jatkossa. Tekemistä riittää myös seuraavalla viikolla pidettävissä kaikkien ryhmien yhteisissä kauden päätösjuhlissa, joihin odotetaan saapuvan noin 50 virkeää ikämiestä.
Ulla Pohjanmaa, suunnittelija, Elämänote-ohjelma
Info: Nääsvillen Virkeät Ikämiehet -hanke kutsuu eläkeikäiset miehet monipuolisen ravitsemuksen ja mielekkään liikunnan pariin eri puolilla Tamperetta. Lisäksi hanke tarjoaa halukkaille mahdollisuuden päästä kokeilemaan digitaalisia sovelluksia, jotka kannustavat liikkumiseen ja hyvään ravitsemukseen.
Tutustu tarkemmin Virkeät ikämiehet -hankkeeseen: https://www.naasville.fi/virkeat_ikamiehet
Tarina pdf-tiedostona: Elämänote-tarina 14_Virkeät Ikämiehet