Siirry sisältöön

Vahvuusvartti nostaa esiin vaiettuja voimavaroja

Ikäopiston Vartti vahvuuksille -kampanjaan ilmoittautui vuoden 2020 aikana 266 tahoa. Olemme todella iloisia, että aihe innosti niin järjestöissä, kunnissa kuin oppilaitoksissakin. Iäkkäiden voimavaroja ja mielen hyvinvointia esiin nostaville toimintatavoille on tarvetta. Haasteellisen vuoden aikana on järjestetty ainakin 225 varttia, joilla on tavoitettu arviolta 1345 ikääntynyttä ihmistä.

Vaikka omien luonteenvahvuuksien löytäminen ja niiden ääneen lausuminen oli alkuun tuntunut monista osallistujilta vaikealta, tuokiot olivat tuottaneet oivalluksia, vilkasta keskustelua sekä myönteistä tunnelmaa. Keskusteluja olisi voinut jatkaa pidempäänkin ja ne oli koettu tärkeiksi erityisesti nyt korona-aikana. Kannustava ja taitava ryhmänohjaus oli auttanut aiheesta puhumiseen. Vahvuuksista keskustelu voikin nostaa esiin voimavaroja, joita ei välttämättä ole osannut ajatella aiemmin.

On ilahduttavaa, että monet tahot järjestivät tuokioita useamman kerran ja hyvin erityyppisen toiminnan yhteydessä sekä etäyhteyksin kokoontuvissa ryhmissä. Järjestäjinä toimivat esimerkiksi:

  • Nääsville ry
  • Turun seudun Omaishoitajat ry
  • Kampin palvelukeskus
  • Vaasan kaupungin Helppari-toiminta

Järjestäjien joukossa olivat myös Ikäopiston alueellisessa toiminnassa mukana olevat Kymenlaakson Sydänpiiri ry, Kymenlaakson Muistiluotsi ja Kymsoten hyvinvointiasemat.

Ikäinstituutti kiittää lämpimästi kaikkia Vahvuusvartin järjestäneitä ja kannustamme jatkossakin vahvuuksista keskusteluun. Ohje Vahvuusvartin järjestämiseen, Tunne vahvuutesi-vinkkivihko sekä muuta vahvuusaiheista materiaalia löytyvät Ikäopiston sivulta: https://ikaopisto.fi/varttivahvuuksille/

Suuri kiitos myös kaikille kampanjan palautekyselyyn vastanneille, annoitte meille arvokasta tietoa toiminnan kehittämiseksi. Vastanneiden kesken arvottiin 10 kirjaa. Kiitämme kirjalahjoituksista Duodecim ja Viisas elämä -kustantamoja!

—————————————

Luonteenvahvuuksien käyttö arjessa vahvistaa mielen hyvinvointia ja auttaa selviytymään elämän haasteissa. Vuonna 2020 Vartti vahvuuksille -kampanjalla kannustettiin ikääntyneiden kanssa toimivia järjestämään toiminnassaan vahvuusvartteja. Vahvuusvartti on tuokio, jossa löydetään keskustellen iäkkäiden vahvuuksia, esimerkiksi rohkeutta, kiitollisuutta ja ystävällisyyttä. Tarjosimme tuokion järjestämisen tueksi ohjeen ja materiaalia. Koronapandemiasta johtuen kampanja keskeytettiin keväällä mutta avattiin taas uudelleen syksyllä.