Tanssien yli ikärajojen

Tanssien yli ikärajojen -työpaja tarjosi Liikkuen läpi elämän -seminaarin osallistujille helppoja ja hauskoja harjoituksia, joita voi soveltaa niin varhaiskasvatuksessa, koulussa kuin seniorityössäkin.

Varhaiskasvatuksen parissa sekä tanssinopettajana työskentelevä Eija Puranen oli yksi työpajan osallistujista. Purasen suunnitelmissa on työpajan annin hyödyntäminen työssään Ikaalisten ja Parkanon yhteisessä varhaiskasvatuksen liikuntahankkeessa. Hankkeen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli lapsiperheiden liikunnallisesti aktiivisesta arjesta.

”Pystyn työssäni opettamaan näitä tai muita vastaavia tansseja varhaiskasvatuksen henkilöstölle, jotta he voivat käyttää niitä sitten taas lasten kanssa. Ja ehkäpä myös näiden tanssien osalta viedä viestiä siitä, että rohkeasti kukin voi kehittää omia tansseja mieleiseen musiikkiin ihan perusliikuntataitoja hyödyntäen”, Puranen vinkkaa.

Yli 20 vuotta tanssinopettajana toiminut Puranen iloitsee, että tämän tapaisissa seminaareissa on tarjolla jotain täysin loppuun saakka työstettyä materiaalia, jonka voi ottaa suoraan käyttöön vaikka heti seuraavana päivänä. Puranen antaa positiivista palautetta myös työpajan ohjaajille Satu-Maria Ruotsalaiselle ja Anneli Makkoselle.

”Persoonallisia ja oman asiansa osaavia ja innostavia ohjaajia. Mielestäni oli hienoa, että senioritansseja oli ohjaamassa seniori. ”

Työpajan materiaali, tanssit ja luovat harjoitteet, soveltuvat Purasen mukaan niin pienten kuin isojenkin ihmisten tunneille ja tuokioihin. Materiaali sopii käytettäväksi myös lasten ja senioreiden yhteisissä liikuntatuokioissa. Puranen kertoo, että esimerkiksi Ikaalisten ja Parkanon yhteisessä varhaiskasvatuksen liikuntahankkeessa on tavoitteena lisätä lasten ja ikäihmisten yhdessä liikkumista.

”Luulen, että niistä yhteisistä tanssihetkistä tulee vallan ikimuistoisia molemmille osapuolille. Odotan innolla, että pääsemme hankkeessa siihen vaiheeseen.”

Tällä hetkellä Tanssien yli ikärajojen -materiaali on ainoastaan työpajaan osallistuneiden käytössä. Teemasta järjestetään kaikille avoin koulutus ja materiaalit ovat tilattavissa myöhemmin Ikäinstituutin verkkosivuilta.

Teksti ja kuva: Taru Tanskanen

Voimaa vanhuuteen, Kunnossa kaiken ikää, Liikkuva koulu ja Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmat järjestivät Liikkuen läpi elämän -seminaarin 1300:lle järjestöjen ja kuntien terveysliikunnan kehittäjille Jyväskylässä 20.–21.3.2018.