Siirry sisältöön

Riksapyöräkyyti saa hymyn kasvoille

Ikäinstituutti ulkoili Helander-kodin asukkaiden ja heidän läheistensä kanssa valtakunnallisena iäkkäiden ulkoilupäivänä 6.10.2016.

Ikäinstituutti ulkoili Helander-kodin asukkaiden ja heidän läheistensä kanssa valtakunnallisena iäkkäiden ulkoilupäivänä 6.10.2016.

Pyöräluotsit ovat koulutettuja vapaaehtoisia, joiden kyydissä ikäihmiset pääsevät nauttimaan ulkoilmasta, tuulesta ja vauhdin hurmasta. Riksapyöräily laajentaa elämänpiiriä fillarimatkan verran.

Koulutuksesta taidot riksapyöräilyyn

Riksapyörän ohjaajia, Pyöräluotseja, kouluttavat Pyöräkapteenit, jotka ovat saaneet valmiudet luotsien kouluttamiseen Ikäinstituutin ja Pyöräliiton kouluttajakoulutuksessa.

Pyöräluotsikoulutuksessa käydään läpi mm. vapaaehtoistyön perusteita, ikäihmisten kohtaamista, riksapyörän hallintaa sekä liikennesääntöjä. Pyöräluotsiksi voi kouluttautua kuka tahansa asiasta kiinnostunut. Olennaista on, että luotsilla on arvostava suhtautuminen kyydissä olevaan ikäihmiseen.

Eri puolille Suomea on koulutettu jo yli 80 Pyöräluotsia. Monet toimivat aktiivisesti palvelutaloissa, joihin on hankittu oma Riksapyörä.

Kaikki aistit avoinna

Hollolassa palvelutalo Huilin toiminnanjohtaja Jussi Waajakoski innostui heti uudesta ulkoilumuodosta ja kouluttautui Pyöräkapteeniksi. Hän keräsi kahteen riksapyörään rahat yrityksiltä, yleishyödyllisiltä yhdistyksiltä ja yksityisiltä henkilöiltä. Toinen pyörä starttaa palvelutalo Huilista ja toinen on kokeilussa Lahdessa ja Nastolassa. Riksapyöriä lainataan myös mielellään eri yhteisöjen käyttöön.

Jussi kertoo, että riksapyöräily on lisännyt sosiaalista kanssakäymistä vastaantulijoiden kanssa, kun spontaanisti morjestellaan ja jutellaan muiden ihmisten kanssa. Esimerkiksi muistisairaille riksakyyti on ollut mieleenpainuva elämys ja tunnekokemus. He lähtevät yleensä innolla kyytiin seuraavallakin kerralla.

Jussi pitää Pyöräluotsikoulutusta tärkeänä, koska se takaa toiminnan turvallisuuden. Lisäksi koulutuksessa syntyneessä vertaisryhmässä voi keskustella ja jakaa kokemuksia sekä elämää toisten kanssa. Hollolassa pidetään seuraavat Pyöräluotsien koulutukset keväällä 2017.

Lähde mukaan pyöräilemään

Pyöräluotsien ja Pyöräilykapteenien koulutus on osa Pyörällä kaiken ikää -toimintaa, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.  Vapaaehtoiseksi Pyöräluotsiksi voi ilmoittautua pyorallakaikenikaa.fi -sivustolla. Seuraava Pyöräkapteenien kouluttajakoulutus pidetään 26.11.2016 Helsingissä. Lisätietoa: Mira Kokko, Suomen Pyöräliitto

FB-logo_pyörällä_kaiken_ikää (1)

Teksti: Markku Holmi
Kuva: Elina Vuorjoki-Anderssson