Siirry sisältöön

Kuntosalikavereita, penkkilenkkejä ja digijumppaa ikäihmisille

Kolmivuotisen mentorointikautensa päättäneet kunnat esittelivät Voimaa vanhuuteen -foorumissa kehittämistyönsä helmiä. Onnistuneella poikkisektorisella yhteistyöllä on saatu lisää tavoitteellista kuntosaliharjoittelua, vertaisohjaajien vetämiä sisä- ja ulkoliikuntaryhmiä, etäjumppaa sivukylille ja hankittu penkkejä kävelyreiteille.

Vertaisvoimalla liikkeelle

Vertaisohjaajia kouluttamalla on saatu hienosti lisää liikuntatoimintaa lähelle iäkästä; on taloyhtiöjumppaa Kuopiossa, kuntosalikavereita Akaassa, vertaisveturiryhmiä Saarijärvellä, Urjalassa, Petäjävedellä, Leppävirran sivukylillä ja Mikkelissä sekä Raahessa, Siikajoella ja Pyhäjoella. Kunnat tukevat vertaisohjaajia täydennyskoulutuksella ja virkistyspäivillä. Mikkelissä ohjaajille hankittiin välinekassi jumpparyhmän käyttöön. Akaa-Urjalassakin järjestöt saivat oman VoiTas -kassin.  Salossa vertaisohjaajatoiminnalla on jo pitkät perinteet. Ohjelman aikana he saivat lisäkoulutusta mm. ravitsemusasioissa ja innostuivat viemään viestiä proteiinin tärkeydestä omille ryhmäläisilleen.

Digijumppaa sivukylille

Siellä missä välimatkat ovat pitkät ja kulkeminen hankalaa, on etäjumppa oiva ratkaisu. Utajärvellä, Kolarissa ja Karstulassa onnistuttiin tavoittamaan ikäihmisiä kotijumppaan etäyhteyden avulla. Ikäihmiset lähtivät rohkeasti kokeilemaan uutta tekniikkaa. Moni sai alussa digitutorilta apua ja jumppaseuraa. Kokemukset olivat positiivisia ja uusi tekniikkakin tuli tutuksi – onnistumisia oli monella saralla. Närpiössä yhteistyössä paikallis-tv:n kanssa tehtiin ohjattu kotijumppaohjelma, jota lähetettiin parhaaseen katseluaikaan. Kotisohvalta pääsi mukaan ryhmään.

Kuntosaliharjoittelulla kintut kuntoon

Kuntosaliharjoittelu on tutkitusti hyödyllistä, erityisesti toimintakyvyltään heikentymässä oleville ikäihmisille. Pihtiputaalla ja Suonenjoella kohderyhmä saatiin tavoitteelliseen harjoitteluun liikuntatoimen ja terveystoimen yhteistyöllä. Pihtiputaan tehojakson ryhmissä sai opastusta myös ravitsemusasioihin ja erityisesti proteiinin saantiin. Kiuruvedellä oli kunnan oma ”aktiivimalli” eli 10 viikon tehoharjoittelujakson käyneet saivat lunastaa seuraavan vuoden seniorikortin edullisempaan hintaan. Sana levisi ja kuntosalille löysivät myös hekin, joille se ei ollut aiemmin tuttua. Koulutettujen ohjaajien johdolla lihasvoima ja tasapaino paranivat. Testitulokset kannustavat jatkamaan.

Liikuntaneuvonnasta hyötyy myös ikäihminen

Kunnissa lähdettiin kehittämään myös yksilöllistä tai ryhmämuotoista liikuntaneuvontaa. Monessa kunnassa ammattilainen kävi yhdistysten ja järjestöjen kokoontumisissa pitämässä ryhmämuotoista liikuntaneuvontaa ja kannustamassa liikkeelle.  Yksilöllisiä neuvontavastaanottojakin on jo joissakin kunnissa. Haasteena on vielä sujuvan liikuntapalveluketjun vakiintuminen, jotta esim. muut ammattilaiset osaavat ohjata ikäihmisen neuvontavastaanotolle.

Ulkoiluolosuhteet kuntoon

Monessa kunnassa edistettiin iäkkäiden ulkona liikkumista rakentamalla ulkoliikuntapuisto, lisäämällä penkkejä kävelyreiteille ja organisoimalla ulkoliikuntaryhmiä lähikortteliin. Toiveita ja tarpeita kuultiin kunnan omassa ikäihmisten liikuntaraadissa, kun iäkkäät pääsivät mukaan suunnitteluun.

 Tapahtumia, testipäiviä ja kulttuuria

Ikäihmisille ja myös ammattilaisille tuotiin tietoa liikunnan hyödyistä ja järjestettiin erilaisia liikuntakokeiluja. Oli toimintakykymessuja, liikkumiskyvyn testausta ja neuvontaa rokotuspäivän yhteydessä. Avoimissa liikunta- ja toritapahtumissa pääsi tutustumaan lajeihin tai välineisiin. Kulttuurikävely ja tuolijooga kirjastolla houkutti monia uusiakin tulijoita mukaan. Omakohtainen kokemus tai liikuntakokeilu kannustaa liikkeelle ehkä epäröivänkin ikäihmisen.

Tutustu Voimaa vanhuuteen -foorumissa esiteltyihin hyviin käytäntöihin

Teksti: Minna Säpyskä-Nordberg