Kokemusasiantuntijat kouluttautuvat eläkevalmentajiksi

Aila Lybeck (vas.) valmentajaparinsa Päivi Palsan kanssa Elämäni eläkevuodet -valmentajakoulutuksessa. (Kuva: Ikäinstituutti / Taru Tanskanen)

Aila Lybeck (vas.) valmentajaparinsa Päivi Palsan kanssa Elämäni eläkevuodet -valmentajakoulutuksessa. (Kuva: Ikäinstituutti / Taru Tanskanen)

Eläkkeelle jäädessä on hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä tulevilta eläkevuosiltaan haluaa. Mitkä asiat tuovat itselle iloa ja nautintoa? Miten vahvistaa omaa ja muiden hyvinvointia?

Ikäinstituutti ja sen hankekumppanit innostavat eläkeikäisiä mukaan merkitykselliseen vapaaehtoistyöhön. Elämäni eläkevuodet -hanke tarjoaa maksuttoman koulutuksen valmentajapareille. Parikseen koulutukseen voi houkutella vaikkapa entisen työkaverin, naapurin tai tutun harrastusryhmästä.

Esimerkiksi Limingassa valmennuksia yhdessä luotsaavat Oili Martikkala ja Sinikka Ilmonen eivät tunteneet toisiaan entuudestaan ennen valmentajakoulutukseen lähtemistä.

– Nyt tiedämme toistemme lahjat ja kyvyt. Olimme hyvä työpari vetämään ensimmäistä paikallista valmennusta. Nyt meillä on Limingassa menossa jo toinen valmennus, iloitsee Ilmonen.

Joensuulaiset Ritva Martikainen ja Marja Virmajoki-Tyrväinen tunsivat toisensa entuudestaan entisen ammattinsa kautta. He ovat molemmat tehneet työuransa erityisopettajina, joten ryhmien ohjaamisesta heillä on roppakaupalla kokemusta. Kun heiltä kysyy, mikä valmentajana toimimisessa on heille tärkeää, nousee yksi asia ylitse muiden:

– Halusimme, että kaikki saavat kokemuksen siitä, että he ovat arvostettuja, ja että he tulevat kuulluksi ja nähdyksi omina itsenään. Jos jonkun osallistujan puheenvuoro meinasi venyä liian pitkäksi, kilisyttelimme kelloa sen merkiksi, että aika oli ummessa, Virmajoki-Tyrväinen kertoo tyytyväisenä.

– Lisäksi keksimme luovia ratkaisuja valmennuskertoihin silloinkin, kun toinen valmentaja ei pystynyt puhumaan hammasleikkauksen vuoksi ja toisella liikkuminen oli vaikeaa selkäkivun vuoksi, kertovat naiset nauraen.

Aila Lybeckille omakohtainen kokemus eläkkeelle jäämisestä on yksi hänen vahvuuksistaan valmentajana, kuten hänen elämäntyönsä kuntohoitajanakin. Eläkevalmentajana toimiminen on antanut Lybeckille paljon.

– Saan olla itsekin valmennusryhmässä oppijana. Meillä on täällä Rantasalmella jo toinen eläkevalmennus menossa, Lybeck myhäilee tyytyväisenä.

Lybeck on ollut yllättynyt siitä, miten avoimia eläkevalmennukseen tulijat ovat.

– Voihan se olla, että kun me ollaan oltu Päivin kanssa iloisia ja positiivisia heti alusta lähtien, oltu omia itsejämme ja aidosti läsnä, ja puhuttu vapaasti ja rennosti kaikista asioista, eikä pidetty mitään kalvosulkeisia tosiaankaan, niin osallistujat ovat kokeneet voivansa jakaa vaikeitakin asioita. Lisäksi ensimmäisellä kokoontumiskerralla luodut ryhmän sisäiset sopimukset ovat varmistaneet sen, ettei valmennuksessa jaettuja asioita kerrota ulkopuolisille.

Rovaniemellä asuva Jaakko Ylitalo kouluttautui Elämäni eläkevuodet -valmentajaksi viime vuonna. Miten Jaakko näkee omat vahvuutensa valmentajana?

– Kyllähän se elämänkokemus on se oma vahvuus. Elämänhallintaa ovat lisänneet monet eri kokemukset, kuten esimerkiksi omien lasten kasvatus ja entinen pitkäaikainen työni poliisina.

Sinustako vapaaehtoinen eläkevalmentaja?

Etsimme Elämäni eläkevuodet -valmentajakoulutuksiin vapaaehtoisia valmentajia. Jos olet jo eläkkeellä, sinulla on kokemusta ryhmänohjauksesta ja olet kiinnostunut ihmisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, olet etsimämme henkilö. Kenet saisit houkuteltua valmentajapariksesi?

Valitse sinulle sopiva valmentajakoulutus täältä. Toivotamme sinut tervetulleeksi tekemään merkityksellistä vapaaehtoistyötä juuri eläkkeelle jääneiden hyväksi!

Kysy lisää Tarulta p. 040 579 3729, taru.tanskanen(at)ikainstituutti.fi

Elämäni eläkevuodet – liikettä ja mielenvoimaa -hanke (2019–2021) innostaa kansanterveys- ja eläkeläisjärjestöjä perustamaan vapaaehtoisten valmentajien vetämiä eläkevalmennusryhmiä. Maksuttomat valmennusryhmät on tarkoitettu juuri eläkkeelle siirtyneille, vähän liikkuville ja pienituloisille, jotka haluavat etsiä uutta virtaa eläkevuosiinsa. Tällä hetkellä hankekumppaneita ovat Sydänliitto, Eläkkeensaajien Keskusliitto ry, Eläkeläiset ry ja Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus.

Teksti: Taru Tanskanen