Siirry sisältöön

Etäjumpasta iloa ja vetreyttä – vapaaehtoisellekin

Kuva: Heli Varjakoski.

Kuva: Heli Varjakoski.

Ohjasin syksyllä 2020 etäjumppaa Klamilassa. Minusta ohjaaminen oli mielekästä näin vertaisohjaajan taidoilla, sain siinä kuntoilla itsekin. Jumppaajat kertoivat päivän alkavan kivasti, pääsi nivelet notkeina päivän askareisiin. Oli kiva jumpata omassa pirtissä yhdessä tuttujen kanssa ja vaihtaa muutama sana netin kautta.

Innostuneet etäjumppaajat

Syksyinen etäjumpparyhmäni oli innostunutta ja aktiivista joukkoa. Ryhmässä oli neljä naista, iältään 67–78-vuotiaita.

Ihmiset kertoivat nauttivansa suunnattomasti jumpasta. Jotkut jopa jumpan päätyttyä soittivat minulle ja kertoivat, kuinka kivaa oli. Ja vielä sai olla kotona omassa tuvassa.

Kun on iloinen mieli, niin jumppakin sujuu kuin valssi! Usein valssin tahdissa me jumpattiinkin.

Tuolijumppaa omassa pirtissä

Etäjumpparyhmäni kokoontui syksyn aikana 14 kertaa. Jumppa kesti 40 minuuttia ja se alkoi aina tiistaisin klo 10. Valmistauduin aina jo edellisenä päivänä ja tein ohjelman itse. Joka kerta oli joku uusi liike. Tasapainoliikkeitä ja aivojumppaakin oli ohjelmassa.

Oli kiva, kun ei tarvinnut kotoa lähteä huonolla kelillä, voi ihan omassa pirtissä jumpata. Monasti on pitkät etäisyydet ja etäjumpalla saadaan terveysliikunta ihmisten koteihin.

Etäjumppa virkistää mieltä ja sitä on mukava toteuttaa. Netin avulla saa kavereita mukaan ja voi vaihtaa muutaman sanasenkin ennen jumpan alkua.

Digitaidot haltuun

Jitsi Meet -videopuheluohjelmaa oli mielestäni helppo ja hyvä käyttää.

Toisilla jumppareilla eivät yhteydet oikein aina toimineet. En tiedä, oliko vika operaattorissa vaiko jumppaajien vanhoissa laitteissa. Jos kuva oli kateissa, he kertoivat kuulleensa kuitenkin minua ja jumppasivat sen mukaan. Alkuun kun päästiin ja saatiin Jitsi toimimaan, kaikki oli hyvin.

On tärkeää saada digitukea heti alkuun! Kotikäynnillä pystyy opastamaan jumppaajaa laitteiden käytössä ja tarkistamaan että laitteet ja yhteydet toimivat. Näin kaikki pääsevät mukaan, eivätkä koe etäjumppaa vaikeaksi.

Etäjumppa jatkuu

Jatkoa jumpalle pyydettiin ja itsekin toivon mukaan lisää jumppaajia. Virolahden liikuntatoimen kanssa teemme yhteistyötä keväällä 2021. Ohjaan etäjumppaa kunnan vapaaehtoisena ja otamme ryhmään uusia etäjumppaajia.

Oli ilo nähdä jumppareiden nauttivan jumpasta joka kerta. Etäjumppa tulee kotiin ja tuo mieleen virkeyttä. Myös nivelet notkistuvat ja tasapaino sekä digitaidot paranevat.

Voisin lopuksi sanoa, että vaikka kroppa ei taivukaan enää humppaan, niin taipuu se tuolijumppaan!

Miki Björklund
etäjumpan ohjaaja
Klamilan seutu ry

Miki Björklund oli mukana Virtuaalisesti voimaa vanhuuteen -hankkeessa vapaaehtoisena etäjumpan ohjaajana. Hankkeessa kehitettiin 2017–2020 iäkkäiden etäjumppaa, jota kunnat ja järjestöt voivat toteuttaa yhdessä vapaaehtoisten kanssa. www.ikainstituutti.fi/etajumppa