Siirry sisältöön

Auta iäkäs ulos

Kuva: Malin Gustafsson.

Kuva: Malin Gustafsson.

Pitkän korona-ajan jälkeen tarvitsemme lisää askelia ja yhdessäoloa arkeen. Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja 8.9.–8.10. kutsuu ulkoilemaan tukea tarvitsevan ikäihmisen kanssa.

Tiesitkö, että yli 75-vuotiaista ihmisistä vajaa kolmasosa kokee suuria vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssä ja että koronarajoitukset ovat vähentäneet entisestään yli 80-vuotiaiden liikkumista. Säännöllisen ulkoilun muita esteitä ovat kaatumisen pelko ja kävelyseuran puute.

”Nyt jos koskaan tarvitsemme vapaaehtoisten ulkoiluapua. Yhteiset, koronaturvalliset kävelylenkit kohentavat kuntoa, virkistävät mieltä ja parantavat vastustuskykyä”, kertoo Ikäinstituutin suunnittelija Heli Starck.

Miten osallistua Vie vanhus ulos -kampanjaan?

Helpoin tapa osallistua Vie vanhus ulos -kampanjaan on ulkoilla oman läheisen kanssa ja ilmoittaa ulkoilukerrat tai kävelykilometrit vievanhusulos.fi-verkkosivulle. Ulkoiluja kirjanneiden kesken arvotaan viikkopalkintoja ja ahkerimmat ulkoilijat palkitaan kampanjan lopuksi.

Sosiaalisessa mediassa voi jakaa ulkoilutarinoita aihetunnisteella #VieVanhusUlos.

Oman kunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta voi kysellä ulkoiluapua tarvitsevia iäkkäitä. He järjestävät usein myös maksutonta ulkoiluystäväkoulutusta.

Paikallisyhdistysten aktiivit voivat tarjota ulkoiluapua hoivakodin asukkaille tai järjestää oman ulkoilutapahtuman valtakunnallisena iäkkäiden ulkoilupäivänä vanhustenviikon torstaina 7.10.

Vinkkejä yhteisiin ulkoiluhetkiin löytyy kampanjan verkko- ja Facebook-sivulta @vievanhusulos

Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja on järjestetty vuodesta 2011 alkaen. Viime vuonna ulkoiltiin koronaturvallisesti reilulla sadalla paikkakunnalla.

Ohjeita iäkkään ulkoiluystävälle

  • Kysy iäkkäältä hänen mielipaikkojaan ja toiveitaan kävelyreitille. Huomioi esteettömyys, turvallisuus ja levähdyspaikkojen sijainti.
  • Aloittakaa lyhyemmällä lenkillä, jos edellisestä ulkoilusta on aikaa.
  • Huolehdi, että iäkäs on syönyt jotain ennen lähtöä. Pieni eväs ja oma vesipullo kannattaa ottaa mukaan.
  • Varmista, että iäkkäällä on säänmukaiset ja ulkoiluun sopivat varusteet sekä tarvittavat apuvälineet ja lääkkeet mukana.
  • Ota kännykkä mukaan varmuuden vuoksi.
  • Ulkoile vain terveenä ja noudata koronaohjeistuksia.

www.vievanhusulos.fi