Siirry sisältöön

13 uutta kuntaa Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan

Kaikille avoimet ja ilmaiset liikuntapuistot ovat hyviä harjoittelupaikkoja iäkkäille. Kuva: Ossi Gustafsson.

Kaikille avoimet ja ilmaiset liikuntapuistot ovat hyviä harjoittelupaikkoja iäkkäille. Kuva: Ossi Gustafsson.

Espoo, Kankaanpää, Karvia, Kerava, Lapinjärvi, Laukaa, Loimaa, Paltamo, Pornainen, Pudasjärvi, Pöytyä, Raasepori ja Ylöjärvi aloittavat tammikuussa 2022 iäkkäiden terveysliikuntaohjelmassa.

Ikäinstituutin koordinoimassa Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa lisätään liikkumis- ja ulkoilumahdollisuuksia vielä kotona itsenäisesti pärjääville, toimintakyvyltään heikentyneille ikäihmisille.

Suurin osa yli 75-vuotiaista ihmisistä asuu vielä omassa kodissa ilman säännöllisiä palveluita. Heistä noin joka toisella on liikkumisvaikeuksia, esimerkiksi vaikeuksia kävellä puoli kilometriä (THL:n FinTerveys). Nämä ihmiset tarvitsevat liikkumiskyvyn, osallisuuden ja itsenäisen selviytymisen avuksi terveysliikuntaa. Neljäsosa iäkkäiden kaatumisista on ehkäistävissä säännöllisellä voima- ja tasapainoharjoittelulla.

Koulutuksia, yhteiskehittämistä ja verkostoja

Ikäinstituutti tarjoaa kuntien ammattilaisille sekä vertaisohjaajille maksuttomia koulutuksia ja verkostotapaamisia iäkkäiden terveysliikunnasta. Kunnissa poikkisektoriset Voimaa vanhuuteen -yhteistyöryhmät koordinoivat ja kehittävät iäkkäiden liikuntatoimintaa Ikäinstituutin mentorin tuella. Yhteistyöryhmässä iäkkäitä edustavat paikallisyhdistysten ja vanhusneuvoston jäsenet. Iäkkäitä kuntalaisia kuullaan mm. liikuntaraadeissa.

Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa on ollut tähän mennessä mukana 96 kuntaa. Seuraava haku mentorointiohjelmaan on suunnitteilla loppuvuodelle 2022.

Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelma edistää vielä kotona itsenäisesti pärjäävien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä terveysliikunnan avulla. Liikunta on osoitettu tehokkaaksi ja edulliseksi tavaksi edistää ikäihmisten hyvinvointia laaja-alaisesti. Toimintaa toteutetaan Veikkauksen tuotoilla. www.voimaavanhuuteen.fi