Vertaisohjaajuus – makea pala vai isku selkään?

Olen toiminut senioritanssin vertaisohjaajana. Miltä tuntuisi nousta joukosta vertaisohjaajaksi? Aluksi en osannut ohjata. Piti usein katsoa ohjetta, eikä aina mennyt ohjeet musiikkiin. Harjoittelin kyllä usein kotona alkutahtien laskemista ja toimivaa tanssia. Ohjaan pitkälti savon murteella. Kukaan ei ole tuominnut minua tästä tavasta! Onneksi porukka oli ymmärtäväistä ja opin pikkuhiljaa ohjaamaan. Jokainen ryhmä tottuu ohjaajaansa, käyttipä hän mitä sanoja tahansa. On siis lohdullista = makea pala olla vertaisohjaaja. Alussa tuntui, että oli saanut iskun selkään! Oli niin paljon hankaluuksia.

Eri-ikäiset halusin ottaa huomioon ja erilaiset ihmiset muutoinkin. Jollakulla ei käsi noussut eikä toinen tanssija pystynyt pyörähtämään, mutta pää toimi hyvin! Aloin ajatella myös ikää ja sen tuomia vaivoja. Jos joku ei muista kuvioita, niin toiset auttavat häntä muistamaan. Mitä se haittaa, vaikkei muistaisi, kunhan on ryhmässä mukana. Torjumme yksinäisyyttä, joka on nykypäivänä ongelma. Sydän rupeaa pompottamaan ja keuhkojen hapenottokyky lisääntyy. Tasapainokin pysyy senioritansseja harjoitellessa.

Nyt olen oppinut vertaisohjaajana olemisen. Monta on ollut mutkaa matkassa! Olen ajatellut, että minä päivänä tahansa minulta on viety terveys tai muisti. Enkö silloin haluaisi käydä senioritanssiryhmässä oman itseni takia?

Pääsin myös ohjaajia kouluttamaan! Kouluttajana olen ollut Vieremällä ja mm. Ylivieskassa, Tanhuvaarassa, Oulussa ja Ikäinstituutin kouluttajana eri puolilla Suomea. Ruotsissakin kävin kerran pitämässä vuoden 2016 Itävallan tanssit. Mukava on ollut ohjata Atimoissa ja senioritanssiristeilyillä ja senioritanssipäivillä. Paljon uusia tuttavuuksia on tullut. Moni moikkaa, vaikka en muista edes nimeä. Kerran kävin Latviassakin ohjaamassa senioritansseja ja osallistuin ryhmäohjaukseen.

Aluekehittäjänä toimiminen on antoisaa. Muistaa vain kertoa kaikille ohjaajille, mitä tapahtumia on tiedossa. Onneksi minulla on kaikkien ohjaajien sähköpostiosoitteet! Olen tavannut kaikki ohjaajat täällä Ylä-Savossa, ja heidän kanssaan on mukava puuhastella yhdessä. Ohjaajat ovat koko ajan yhtä sakkia.

Olen kokeillut myös koreografioiden laatimista moneen musiikkiin. Siinä onnistuu, kun hoksaa laskea tahteja tarkkaan. Innostusta on riittänyt muillakin ohjaajilla. Voihan sitä kirjoituttaa jonkin ohjeen ”selkokielellä”, jos itsellä on vaikeuksia.  Moni on tehnyt senioritanssiohjeita vaikkapa pöytälaatikkoon ja on itse kokeillut niitä. Kannattaa ehdottomasti lähettää koreografiat Ikäinstituuttiin!

Koulussa olen ohjannut tansseja eri-ikäisille. En ole puhunut mitään senioritansseista vaan kuviotansseista. Isommille oppilaille Kick Line on hyvä, samoin Casatschok ja Bugi Bugi, pienemmille taas Kullan ylistys tai Adams Mixer piirissä toteutettuna. Lisäksi olen ottanut Macarena-tanssin ja swing-polkan isommille ja Pöllörockin ja Tiputanssin pienemmille.

Pääsin vertaisohjaajana Jyväskylän Liikkuen läpi elämän -seminaariin ja vedin yhdessä Satu-Maria Ruotsalaisen kanssa Tanssien yli ikärajojen –tuokiota. Joku sanoikin, että on erinomaista, kun on kokenut ja iäkäs vetäjä ja vertaisohjaaja senioritansseissa. Näin kuuluukin olla! Minnekäs me iäkkäät survoisimme itsemme? Jyväskylässä oli cd-levy ja ohjeet valmiina kaikille osallistujille, koska ohjasimme samoihin musiikkeihin liikuntatuokioita ja senioritansseja.  Vähän oli ylimääräistäkin siinä cd-levyllä.

Senioritanssin vertaisohjaajana pääsen kesäkuussa Nordisk Träff -kongressiin Lohjan Kisakallioon. Tapaamme tuttuja ohjaajia Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Halaamme toisiamme, kun ollaan tuttuja! Jokainen pohjoismaa tuo neljä koreografiaa. Siinäpä meillä onkin opettelemista ja ymmärtämistä. On siellä savon murteella ”seleviämistä”! Kisakalliolle olen tehnyt Lapin Tenho -koreografian, joka on sottiisi.

Senioritanssi on mukavaa! Uusien ihmisten tapaaminen on mukavaa! Erilaisten ihmisten tapaaminen on mukavaa! Yhdessäolo on mukavaa! Koreografiat ovat mukavia! Tanssiminen on mukavaa!

Olen vertaisohjaaja Vieremän kunnassa. Eläkkeelle päästyäni 11 vuotta sitten kävin peruskurssin ja Susel’in perusohjaajakoulutuksen. Alkuun tuntui, etten saa mistään senioritanssiryhmää ohjattavaksi, mutta nyt niitä on kertynyt useampia ryhmiä.

Anneli Makkonen
senioritanssiohjaaja, kouluttaja, aluekehittäjä ja koreografi

Pohjoismainen tanssiva kongressi, Nordisk Seniordans Träff, järjestetään Lohjan Kisakalliossa 10.–15.6.2018. Kongressissa 120 pohjoismaista senioritanssikouluttajaa opettelee jokaisen maan tuomat uudet senioritanssikoreografiat. Tapahtuman jälkeen tansseja levitetään osallistujamaiden senioritanssiohjaajille avoimissa Nordisk Träff -täydennyskoulutuksissa. Lohjan kongressin järjestää Ikäinstituutti yhteistyössä Suomen Kansainvälisen Senioritanssin Liitto ry ja Finlands Seniordansförbund rf kanssa.