Siirry sisältöön

Pyöräily on yhtä juhlaa

Kuva: Aila ja Juha Haapaniemi.

Kuva: Aila ja Juha Haapaniemi.

Korona uudisti juhlat. Ei laulettu 70-vuotispäiviä yhdessä, ei juhlittu 50v. riemuylioppilaita. Pyöräiltiin juhlat. Syntymäpäiväjuhla oli 70km pyöräretki, ylioppilasjuhlia muisteltiin pyöräillen 50km vanhoja koulumatkan ja lapsuuden reittejä ja kahdeksas eläkevuosi alkoi 88km pyöräilyllä.

Pyöräily on värittänyt automatkojamme Euroopassa jo 10 vuotta. Jokien rannat, alppimaisemat, Slovenian vuoret, Hollannin kanavat, Tanskan tasangot ja Euroopan ristikkotalot on koettu pyörän selästä.

Pyöräilyä helpottaa se, että hankimme kymmenen vuotta sitten sähköpyörät. Kevyt liikunta houkuttelee aina liikkumaan lisää.

Pyörä mukaan ulkomaille

Pyörät kulkevat auton perässä telineessä. Erityisesti niillä on ollut käyttöä kodinvaihtolomilla, jolloin olemme asuneet paikkakunnalla jopa useita viikkoja ja tutustuneet lähiseutuihin. Tanskan maastot eivät olleet haasteellisia ja pyörätiet taas hyviä. Sloveniassa oli pyöräteitä luonnon ja upeiden vuorimaisemien keskellä. Hollannissa pyöräilijöiden määrä ja teiden vilkkaus tuli jo vähän haasteeksi vaikka tiet toimivat hyvin. Tonavan, Elben, Bodenseen ja Reinin rannat tarjoavat hienoja pyöräilymaisemia valmiilla Eurovelo-reiteillä. Wienissä, Leipzigissä ja Cellessä ajelimme puistoja ja jokirantoja pitkin. Museot ja sisätilat jäävät usein väliin, kun emme viitsi nähdä vaivaa pyörien huolelliseen lukitsemiseen.

Pyöräillen tutustutaan kotiseutuun

Ensimmäinen koronakesä loi idean kotiseutupyöräilystä. Aloitimme ”Vantaa tutuksi pyöräillen” -projektin 12 reitin esitteellä ja ennen pitkää olimme ajelleet ne kaikki. Kartanot, puistot, jokimaisemat, muraalit, museot, kahvilat ja metsät yllättivätkin. Omiksi suosikeikseen nousivat Fazerin vierailukeskus, Heureka, Tikkurilan uusi kirkko ja Helsingin pitäjän vanha.

Tutustuminen jatkui Espooseen. Rantaraitti ja sen hienot luontokohteet Hanikka, Kasavuori, Suomenoja, Karhusaari, Hanasaari ja Villa Elfvik istuivat hyvin pyöräreitin varrelle.

Helsingin rantojen rentoon pyöräilyyn Meilahdessa ja Töölön rannoilla meni useita päiviä. Huviloita, kahviloita ja puistoja riitti, emmekä yhtään ihmettele, että presidentti ja pääministeri asuvat juuri täällä. Kaivopuistossa ja Kauppatorillakin voi pyöräillä, vaikka siellä käveleminen on helpompaa. Kalasatamasta pääsee Isoisän siltaa pitkin Mustikkamaalle, Kulosaareen, Kivinokkaan ja Herttoniemeen, ja Laajasalon rannat ja Kallahdenniemi vasta pyöräilynautinnon antavatkin.

Myös asiointipyöräily on lisääntynyt. Kirjastot, apteekit, kaupat, konsertti tai sunnuntain messu ovat usein puolen tunnin pyörämatkan päässä. Plussaa tuovat tässä sekä autoilun väheneminen että liikkumisen lisääntyminen.

Turvallista pyöräilyä

Olemme varovaisia. Meillä on takaboxit ja kevyt etukori, niin että eväät, kännykät, kamerat ja sateenvarjot saa helposti mukaan. Valitsemme aina pyörätien, autojen kanssa ajelu ei kiinnosta, vaikka olemmekin kokeneet autoilijat meille ystävällisinä.

Mistä nautimme?

Maisemista ja rauhallisesta liikkumisesta. Kevyt pyöräily kestää usein koko päivän ja välillä nautimme kahvitauosta ja värikkäistä eväistä polun varrella. Aina löytyy sopiva kivi tai penkki.

Aila ja Juha Haapaniemi

Olemme entisiä opettajia, nykyisin eläkeläisiä. Pyöräretkistämme ja muusta matkailusta voit lukea lisää www.ailajajuha.com