Siirry sisältöön

Kuka toteuttaisi ulkoiluhaaveen?

Syysaurinko paistaa houkuttelevasti ikkunasta. Siis lenkkarit jalkaan ja ulos! Minulta tämä onnistuu, koska olen terve työikäinen ihminen. Valitettavan monen ikäihmisen kohdalla ulos lähteminen jää vain haaveeksi. Syynä saattaa olla huono liikkumiskyky, heikentynyt muisti tai ulkoiluseuran puute.

Vie vanhus ulos -kampanjalla on jo usean vuoden ajan pyritty edistämään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat siihen apua. Kampanjan näkyvyys ja kerätyt ulkoilukerrat ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. On ollut ilo huomata, että joissakin palvelutaloissa ja hoivakodeissa ulkoilu on oikeasti osa päiväohjelmaa kaikkina vuodenaikoina. Ulos lähdetään usein hoitajien kanssa, mutta monessa paikassa apuna ovat myös vapaaehtoiset. Apukäsiä tarvitaan, jotta kaikille löytyy turvallinen käsikynkkä tai pyörätuolin työntäjä.

Perinteisesti ulkoiluseuraa ovat tarjonneet erilaiset järjestöt, mutta tänä vuonna mukaan löysivät monet muutkin porukat, jotka myös jakoivat iloisia ulkoilukuviaan sosiaalisessa mediassa. #vievanhusulos esiintyi monen urheiluseuran, työyhteisön ja koululuokan postauksissa. On mahtavaa, että ikäihmisten kanssa ulkoilu voi olla osa työ- tai koulupäivää tai keino joukkuehengen luomiseen. Joku postaaja totesikin, että yhdessä ulkoilun jälkeen kaikilla on hyvä mieli.

Kampanjasivuilla oleva Suomen kartta muuttui sitä vihreämmäksi, mitä useammassa kunnassa ulkoilukertoja kirjattiin. Ilahduttavaa on se, että kampanjan loppuessa kartalta löytyi peräti 133 vihreää kuntaa. Monissa kunnissa ikäihmisten ulkoilutoiminta onkin hoidettu todella järjestelmällisesti. Palvelutalojen ja hoivakotien asukkaiden lisäksi ulkoiluapua saavat omissa kodeissaan asuvat ikäihmiset. Koulutetut ulkoiluystävät tulevat hakemaan kotiovelta ja auttavat tarvittaessa pukemisessa tai raskaiden ovien avaamisessa. Porukkalenkkejä löytyy niin kunnan kuin yhdistystenkin järjestämänä.

Arvailujen varaan jää, mitä kartalla valkoisiksi jääneissä kunnissa tapahtuu. Varmasti monessa niissäkin on ulkoiltu, mutta kampanjasivuille kirjaaminen jäi vain tekemättä. Selvää on kuitenkin se, että kaikki halukkaat iäkkäät eivät pääse riittävän usein ulos. FinTerveys -tutkimuksen mukaan yli puolet 80 vuotta täyttäneistä liikkuu tai ulkoilee vähintään kerran viikossa. Vielä tarvitaan toimia, jotta saamme tätä osuutta kasvatetuksi.

Monessa Voimaa vanhuuteen -kunnassa päättäjät vastasivat kampanjan haasteeseen ja lähtivät ulkoilemaan vanhusten kanssa. Ensi vuonna haastamme kaikkien Suomen kuntien päättäjät ulkoilemaan (10.9.-10.10.2019). Väritetään yhdessä Suomen kartta vihreäksi ja tehdään ikäihmisten ulkoiluhaaveista totta.

Heli Starck
suunnittelija

Voimaa vanhuuteen -ohjelman kuntamentori Heli Starck on Vie vanhus ulos -kampanjan kantava voima. Hänen vahva kädenjälkensä näkyy myös monissa Ikäinstituutin liikuntamateriaaleissa.

Vie vanhus ulos -kampanjan tuloksia 2018

  • kuukauden aikana kirjattu verkkosivuille 27.958 ulkoilukertaa
  • ulkoiluystäviä mukana 133 paikkakunnalta
  • järjestetty 121 iäkkäiden ulkoilutapahtumaa