Siirry sisältöön

Kouluttajakoulutuksista ideoita ikääntyneiden liikuntaan

Kuva: Minna Rossi.

Kuva: Minna Rossi.

Maksuttomista Kultaa kouluttajille -koulutuksista mukaani saama materiaalipaketti oli täynnä tuhtia tietoa, mutta ei niin täynnä, etteikö siinä olisi tilaa ja väljyyttä uudelle. Nyt tiivistän koulutuksissa saamiani oppeja sytyttääkseni vertaisohjaajien kipinän jatkuvaan uuden oppimiseen. Vertaisohjaamisen aloittamisen kynnyksen haluan pysyvän mahdollisimman matalana. Ikääntyneiden liikuntaan tarvitaan lisää tekijöitä. Tehdään se yhdessä, ilon kautta.

Kultaa kouluttajille -koulutuksista eväitä omaan työhön

Olin juuri astunut uudelle polulle ammatti- ja liikuntapolullani, urheilujärjestöstä eläkeläisjärjestöön, kun Ikäinstituutista tupsahti Kultaa kouluttajille -sähköpostiviesti. Siinä tarjottiin kouluttajakoulutusta, maksutta. Ikuisessa oppijassa syttyi kipinä. Mikä mahdollisuus vahvistaa asiantuntijuuttani, verkostoitua ja laajentaa liikuttamisen näkökulmaa.

Startilla käyntiin

Startti-koulutus oli sisältöjen ja materiaalien ilotulitus. Ilmapiiri oli lämmin, oppimiselle suotuisa ja innostavan kannustava. Päivän iloiset kouluttajat Elina Vuorjoki-Andersson ja Teija Vihervaara olivat kanssamme samassa veneessä oppijoina, vakuuttavina asiantuntijoina ja oppimisen mahdollistajina. Ikäinstituutin tuottamat monipuoliset materiaalit tulivat tutuiksi ja tuliaisiksi lähti kassillinen valmista aineistoa. Luovuus kukki, kun yhdessä mietimme miten soveltaa materiaaleja tarkoituksiimme. Työstään innostuneet, osaavat tekijät ehtivät myös verkostoitua keskenään. Toimiva verkosto on tarpeen yhä kasvavan kohderyhmän liikuttamiseen.

Voimaa ja tasapainoa etsimään

Starttikurssilla alkanut tajunnan laajennus jatkui 29.-31.10. Espoossa VoiTas-kouluttajakoulutuksessa, jossa sukelsimme syvemmälle voimaharjoittelun ja tasapainon maailmaan huippukouluttajien Tiina Pitkäsen ja Marja Koivulan opastamina. Kurssille osallistui 21 osaavaa, tiedonjanoista liikunnan ja terveyden edistäjää. Vankka tietopaketti tasapainosta ja voimaharjoittelusta ylitti odotukset. Suomesta todella löytyy tietoa, osaamista sekä upeita ammattilaisia, jotka jakavat kokemuksiaan ja asiantuntijuuttaan. Vakuutuin myös verkostojen tärkeydestä. Käytännön harjoitukset havahduttivat henkilökohtaisesti. Olenko kadottanut kehoni hallinnan? Mitä kertoi reisipenkissä tehty maksimitesti lihaskunnostani, apua! Testit paljastivat karun totuuden. ”Nyt tarttis tehrä jottain” kolahti luihin ja ytimiin.

Liikuntaystäväksi Eläkeliiton vertaisliikunnanohjaaja -kurssilta

Pääsin jakamaan VoiTas- kouluttajakoulutuksen oppeja ja materiaaleja harjoituskoulutuksessa osana Lehmirannan lomakeskuksen Vertaisliikunnanohjauksen peruskurssia. Tasapainotietoa jaoin 32 innokkaalle tulevalle vertaisliikuttajalle. ”Sain paljon materiaalia kotiin vietäväksi ja tutkittavaksi. Nyt omaa ryhmää kokoamaan.” Tuumasi kurssille osallistunut 56-vuotias nainen. Voimaharjoitteluun oli tarkoitus paneutua 25.-27.3. Kuntosalivertaisen teemakurssilla. Korona pisti suunnitelmat uusiksi ja koulutus siirtyi syksyyn.

Poikkeusolot johtivat uuden eteen

Koronakaranteenin jysähtäessä päälle olimme kaikki uuden edessä. Miten pitää lähimmäiset liikkeessä? Jotain olisi tarjottava omille ”joukoille”. Ideoita ja malleja janottiin. Ikäinstituutin upea aineisto lähti nyt laajaan jakoon Eläkeliiton liikuntavastaaville ja yhdistyksille.

Outi Kokko-Ropponen
liikuntasuunnittelija, Eläkeliitto

 Ikäinstituutin Kultaa kouluttajille -hankkeessa koulutetaan liikunnan ammattilaisia ja kokeneita vertaisohjaajia ikäihmisten voima- ja tasapainoharjoittelun sekä ulkoilun kouluttajiksi. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.