”Onko tämä nyt sitä neljänkympin kriisiä?” Kysymys risteili mielessäni, kun vuosia jatkunut työ markkinointitehtävissä ei enää maistunut, vaan mieli halaji jotain ihan muuta. Matkan varrelle oli mahtunut todella kiinnostavia projekteja ja hyviä yhteistyökumppanuuksia, mutta halusin vielä oppia uutta ja päästä työskentelemään itselleni tärkeiden asioiden parissa. Päätin, että työelämäni toisen puolikkaan haluan edistää ikäihmisten hyvinvointia. Niinpä 18 vuotta valmistumisensa jälkeen tämä markkinointiekonomi lähti uudestaan koulun penkille opiskelemaan geronomiksi.
Geronomiopintojen aikana minulle avautui täysin uusi ja ihmeellinen vanhustyön maailma, joka tuntui rinnakkaistodellisuudelta yritysmaailman mainostoimistopalavereiden jälkeen. Perehdyin innolla opiskelumateriaaleihin, hain tietoa, vaihdoin ajatuksia opiskelukavereiden kanssa ja pääsin kiinni vanhustyön arkeen useiden harjoittelujaksojen kautta. Viimeisestä harjoittelupaikastani Helsingin kaupungilla tuli lyhytaikaisen sijaisuuden myötä myös ensimmäinen työpaikkani uudella alalla. Sosiaaliohjaajan tehtävässä pääsin näkemään hyvin monipuolisesti niitä haasteita, joita kotona asuvat ikäihmiset arjessaan kohtaavat.
Kun lokakuun lopussa, kaksi vuotta geronomiksi valmistumisen jälkeen, seison Elämänote-ohjelman aloitusseminaarissa osana Ikäinstituutin ja Vallin koordinaatiotiimiä, ajattelin ”onko tämä todellista?” Koen itseni todella etuoikeutetuksi ja onnekkaaksi päästessäni työskentelemään maanlaajuisesti 20 hankkeen parissa, jotka kaikki omalla tavallaan edistävät kotona asuvien ikäihmisten osallisuutta ja elämänhallintaa. Haasteet joihin hankkeet pureutuvat, ovat tulleet tutuiksi opiskelumateriaaleissa, harjoitteluissa sekä sosiaaliohjaajan työssä. Pääsemme työskentelemään ohjelman aikana hyvin erilaisten järjestöjen kanssa, joiden toiminta levittäytyy niin kaupunkeihin kuin maaseudullekin. Onkin aivan mahtavaa nähdä, miten eri järjestöjen osaava ja monipuolinen ammattilaisten joukko on näihin haasteisiin tarttunut ympäri Suomen, ja mitä kaikkea he ehtivät saada aikaan seuraavan kolmen vuoden kuluessa.
Asiakaslähtöisellä asenteella tartun työsarkaani ja uskon, että hankkeissa työskentelevät henkilöt ja koordinaatiotiimimme tulevat oppimaan toisiltaan paljon seuraavien vuosien aikana. Viisaus asuu hankkeissa ja yksi koordinaation tärkeimmistä tehtävistä onkin hankkeiden osaamisen ja kokemusten jakamisen mahdollistaminen. Elämänote-tiimimme tukee hankkeita koordinaattori-Lean, tutkija-Hanna-Kaisan, viestijä-Vesan, sihteeri-Leenan sekä mentoreiden eli minun ja Vallissa työskentelevän Helin voimin. Samalla teemme taustatyötä koko ohjelmakokonaisuuden eteen. Geronomit ja kaikki muutkin vanhustyön ammattilaiset tulkaa mukaan Elämänote-matkalle seuraamalla Ikäinstituutin Iästä ja elämästä -blogia, Facebookia, Twitteriä ja www-sivuja sekä paikallisten hankkeiden omia kanavia!
Ulla Pohjanmaa, suunnittelija, Elämänote-ohjelma