Siirry sisältöön

Ympäristö muistin tueksi

Ympäristö on elämisen areena. Kaikki mitä teemme ja koemme, tapahtuu aina jossakin ympäristössä. Mitä tapahtuu ympäristösuhteelle, kun ikää karttuu ja muistikin heikkenee?

Ympäristö muodostuu fyysisistä rakenteista, toiminnasta sekä sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ja niihin liittyvistä kokemuksista ja merkityksistä. Sopeudumme ympäristöön ja sopeutamme sitä itsellemme sopivaksi koko elämän ajan. Lähestymme ympäristösuhdetta 87-vuotiaan Ainon tarinan kautta.

Muuttuva kotisuhde

Aino on asunut jo 42 vuotta kerrostalossa pienessä kaupungissa, jossa on viihtynyt hyvin. Viime aikoina hän on kuitenkin alkanut tuntea olonsa vähän epävarmaksi. Sisällä Aino pärjää omasta mielestään melko hyvin, mutta ulos lähteminen hieman pelottaa. Roskia viedessään hänellä on vaikeuksia löytää takaisin kotiovelle. Hämärässä ja pimeässä hän ei uskalla mennä pihalle lainkaan. Eteisessä oleva tumma kynnysmatto näyttää Ainon mielestä syvältä kuopalta ja sen yli harppaaminen on hankalaa. Hän ei muista itse, milloin olisi käynyt kaupassa edellisen kerran, muutenkin kauppareissut ovat harventuneet. Apua hän ei muilta pyydä. Hän kokee, että naapurustossa asuvat ihmiset ovat vierailta, jotka näyttävät vihaisilta ja kieltävät Ainoa tekemästä kaikenlaista.

Ainon kotityöt sujuvat vielä varsin hyvin, joskin pieniä unohduksia on matkan varrella ollut. Hän sai pojalta uuden kahvinkeittimen aikakatkaisimella, mutta uuteen keittimeen totuttelu oli vaikeaa ja Aino siirsikin sen lopulta kaapin perälle.  Hän pesee astioita, tekee käsitöitä ja tuntee olevansa vielä hyödyllinen ja päättävänsä omista asioistaan.  Pesulla Aino käy mielellään lämpimässä kylpyhuoneessa, vaikka hiljattain asennetut itsestään syttyvät ja sammuvat valot hieman kummastuttavat, eikä Aino oikein tiedä mitä hänen pitäisi niiden kanssa tehdä.

Jatkuvuutta ja pieniä arjen ratkaisuja

Ainon arjen askareet kodin sisätiloissa onnistuvat tutun tilan ja omien tavaroiden avulla. Pyyhe roikkuu siinä, missä se on aina ollut ja oma mukikin löytyy aina samalta paikalta. Lautasten löytäminen kaapista tuottaa ajoittain ongelmia, mutta hän löytää sieltä helposti yhden – kirkkaan punaisen, jota käyttääkin joka päivä.

Aino tekee mielellään käsitöitä, mutta valittelee, että ei näe enää kunnolla. Kokeiltuaan uutta kirkasta ja häikäisemätöntä valaisinta, hän on alkanut kutoa uudestaan. Kastelukannu ikkunalaudalla muistuttaa kukkien kastelusta. Kukkia hoitaessaan Aino katselee usein ikkunasta ohikulkevia ihmisiä ja tarkkailee säätilaa. Aino luuli, että hänen silmissään on vikaa, mutta näkö parani, kun sälekaihtimet nostettiin ylös.  Sateella Aino aukaisee ikkunan ja hengittää syvään raitista ilmaa.

Yhteiseloa

Yhtenä päivänä Ainon ovikello soi ja häntä pyydettiin mukaan pihakävelylle. Kävelyn aikana sai kertoa mitä pihalla teki ja esittää toiveita. Ainokin uskalsi kertoa, että kävisi mielellään ulkona useammin, jos ovi erottuisi paremmin ja olisi penkki, jossa huilata. Oven molemmille puolille laitettiinkin samanlaiset värikkäät ruukkuistutukset, joihin vaihdetaan kasveja vuodenajan mukaan. Oven lähelle hankittiin penkki ja puiden katveeseen istuskeluryhmä, jonne pääsee helposti rollaattorinkin kanssa. Aino käy siellä muutaman kerran viikossa. Naapuritkaan eivät ole enää niin vihaisia hänelle. Yksi heistä jopa tuo vastaleivottua pullaa aina silloin tällöin. Kun vielä kynnysmatto vaihdettiin vaaleammaksi ja pihan valaistusta parannettiin, Ainon liikkuminen ja ulkoilu lisääntyikin huomattavasti.

 Ainon esimerkki osoittaa, että ympäristön merkitys arjessa selviytymiselle ja yleiselle hyvinvoinnille on merkittävä. Pienilläkin huomioilla ja valinnoilla voidaan tukea iäkkään itsenäistä toimintaa ja aktiivisuutta, myös silloin, kun toimintakyky heikkenee ja muistisairaus aiheuttaa hahmottamisen vaikeuksia. Hyvinvointia tukevan ympäristön rakentamisessa onkin keskeistä ymmärtää muistisairaan kokemusmaailma ja etsiä tätä tukevia ratkaisuja.

Teemaa tarkastellaan hoitotyön näkökulmasta 28.10.2021 klo 13–16 järjestettävässä Ympäristö muistin tukena -verkkoseminaarissa. Seminaarin ilmoittautuminen ja ohjelma.

Seminaari pohjautuu Ympäristö muistin tukena -oppaaseen, joka sisältää käytännön esimerkkejä ja työkaluja hoitotyön ja ympäristön kehittämiseen.

Teksti: Erja Rappe ja Tamara Björkqvist