Ikäinstituutti pahoittelee virhettään ja varmistaa jatkossa, etteivät rasistiset järjestöt pääse osallistumaan vapaaehtoistyöhön

Seura-lehti kertoi viime viikolla verkkolehdessään, että rasistinen Soldiers of Odin -järjestö ei saa enää ulkoiluttaa vanhuksia Hyvinkään Veteraanitalossa. Samassa yhteydessä lehti kertoi Hyvinkään Odinin soturien sijoittuneen kuudenneksi aktiivisimmaksi järjestöksi Ikäinstituutin järjestämässä Vie vanhus ulos -kampanjassa.

Vie vanhus ulos -kampanjan katto-organisaattorina toimii Ikäinstituutti ja vapaaehtoistoimintaa sopivat ja tekevät paikalliset toimijat keskenään, kuten esimerkiksi Hyvinkään Veteraanitalo. Me Ikäinstituutissa huomasimme kampanjan alussa syksyllä 2018, että Hyvinkään Soldiers of Odin -yhdistys ilmoittautui vapaaehtoistoimintaan mukaan. Emme tehneet silloin asialle mitään, sillä ajattelimme naiivisti, että jokaisella on oikeus osallistua hyväntekeväisyyteen, eikä Soldiers of Odin ole laiton järjestö. Meidän olisi ehdottomasti pitänyt sulkea järjestö pois kampanjasta heti. Emme missään nimessä halua olla tekemisissä rasististen järjestöjen kanssa, jotka toimivat yhdenvertaisuuden periaatteiden ja arvojemme vastaisesti. Toivomme, että rasistiset järjestöt eivät laajemminkin yritä puhdistaa mainettaan ilmoittautumalla hyväntekeväisyystyöhön.

Olemme tehneet asiassa selkeän virheen ja olemme siitä pahoillamme. Korjaamme toimintatapaamme välittömästi, jotta tällaista ei pääse enää tapahtumaan.

Päivi Topo,  johtaja
Ikäinstituutti

Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanjaa on toteutettu 2011 lähtien. Tänä vuonna tehtiin kuukauden aikana 28 000 ulkoilukertaa. Mukana oli 143 palvelutaloa ja 73 järjestöä tai muuta tahoa sekä 121 yksityistä henkilöä. Ikäinstituutti on luonut Vie Vanhus Ulos -konseptin, ylläpitää kampanjan verkkosivua ja vastaa sen viestinnästä.