Siirry sisältöön

Uutta ja erilaista vapaaehtoistoimintaa – Sippe villitsee!

Heikki lähtee Turusta kohti Lietoa Sippe -kassi olallaan ja tyytyväinen ilme kasvoillaan. Kassi sisältää Laulavan lintukirjan, koska tänään on luvassa luontokutsut joilla tunnistetaan lintujen ääniä. Marjatta on ollut Lahdessa esittelemässä Sippe -musiikkikutsuja Lähimmäispalvelun ja Diakonialaitoksen väelle. Seuraavana aamuna hotellin aamiaispöydässä viereen istuu sattumalta eläkeläisporukka Lieksasta. Marjatan ilme kirkastuu ja hän näkee tilaisuutensa tulleen: myös lieksalaiset saavat ”Sippen pureman.”

Dea ja Arja lähettävät kännykällä kuvia turkulaisen taloyhtiön kerhohuoneesta, kun ravitsemus-teemaisilla Sippe-kutsuilla on hulvaton meno päällä. Leo johtaa innokasta eläkeläisjoukkoa maailmanympärysmatkalle turvallisesti kotisohvalla musiikin säestyksellä. Anna-Liisa kertoo kutsuilleen osallistuneen 80 ikäihmistä. Mitä ihmettä on tapahtumassa? Mikä saa ilmeet tyytyväisiksi, ihmiset eri puolilta Suomea juttelemaan vieraisiin pöytiin, musiikin raikaamaan ja taloyhtiöiden kerhohuoneet täyttymään iloisista eläkeikäisistä? Sippe-konseptissa on sitä jotain, mutta mitä? Tätä pitää oikein pysähtyä miettimään. Tai itse asiassa, kysytäänpäs Sippeiltä itseltään: miksi on niin hienoa olla Sippe?

Uusin Sippemme Arja toteaa, että ”tämä on kyllä just se tapa tehdä vapaaehtoistyötä, jota mä haluan tehdä.” Yksi syy Sippen vetovoimaan onkin se, että se on uudenlaista vapaaehtoistoimintaa, jossa voi käyttää omaa ainutlaatuista osaamistaan. Vapaaehtoistoiminnankin pitää uudistua ja tarjota ihmisille merkityksellisyyden kokemuksia.

Sippessä on vetovoimaa

Sippe on täynnä yllätyksiä eikä aina sitä samaa. 60+ on juuri paras ikä lähteä sippeilemään. Yläikärajaa ei ole ja Sippe vain paranee vanhetessaan. 60+ on voimavara, arvokas ja neuvokas – Sippenä ei voi toimia ilman pitkää elämänkokemusta. Sippeilemällä oma elämäntapa voi jatkua eläkeläisenäkin ja elämänsä voi kokea merkitykselliseksi myös työvuosien jälkeen. Jokainen voi tuoda Sippeen mukanaan parhaat palansa ja löytää myös uusia osaamisalueita. Sippe liikkuu ihmisten arjessa, kodeissa ja kerhotiloissa. Sippe tutustuu uusiin ihmisiin, Sippellä on nokka kohti tulevaa, Sippe ei jätä yksin. Siksi Sippe -kassia kantaa tyytyväisenä, rohkeana ja iloisena. Ylpeänä siitä, että on Sippe ja 60+!

Liikuntateemaisilla kotikutsuilla Sippemme Kirsti, yleisurheilun veteraani-ikäisten moninkertainen maailmanmestari, kysyy, miten saa 10 senttiä helposti pois vyötäröltä? ”Voi ei, taasko niitä pikadieettejä!”, ajattelee osallistuja. Mutta ehei! Kirstipä laittaakin 10 sentin kolikon vyötärölleen ja pompsauttaa sen ilmaan. Niin se hävisi tuosta vaan! Nauretaan yhdessä. Kelpaamme juuri sellaisina, kuin olemme. Saamme vinkkejä hyvinvointiin ja faktatietoa huumorilla höystettynä vertaiseltamme, ikäiseltämme.

Suomi täynnä Sippejä

Sippe herättää myös tunteita. Unikutsuilla Mynämäellä muisteltiin niitä aikoja, kun yöllä lasten nukkuessa valmisteltiin joulu salaa tupaan ja aamuyöllä navetasta tullessa oli hyvä mieli, kun kaikki oli puhdasta ja kaunista. Uni jäi vähiin, mutta tarinoista puuttui kaikki katkeruus ja uupumus. Sippen kautta omasta elämäntarinasta tuli jokaista kutsuilla olevaa koskettava ja voimaannuttava kokemus. Muistelu sai myös entiset yliopistomiehet Heikin ja Rainerin Sippen pauloihin ja tekemään vapaaehtoisillemme muistelupaketin.

Tarvitsemme lisää innostavia ja voimaannuttavia vanhuuden villitsijöitä, jotka tuovat seniorit oman elämänsä keskiöön. Se, minkä näköinen ja kokoinen Sippe-hahmo on, paljastuu pian. Jääkää jännityksellä odottamaan, koska kohta koko Suomi on täynnä Sippejä ja heillä on vauhti päällä!

Helena Norokallio, projektikoordinaattori

SIPPE-hyvinvointikutsut/ Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry

SIPPE on osa Ikäinstituutin koordinoimaa Elämänote-ohjelmaa. Hankkeessa kehitetään uudentyyppistä vapaaehtoistoimintaa, levitetään valtakunnallisesti Sippe-hyvinvointikutsujen mallia sekä vapaaehtoisten koulutusohjelmaa. Toiminnan perusidea on, että kuka tahansa voi kutsua koulutetun Sippe-esittelijän kotiinsa tai yleiseen tilaan pitämään ikäihmisille suunnatut maksuttomat hyvinvointikutsut. Noin tunnin mittaisten kutsujen teemoja ovat mm. ravitsemus, uni ja lepo, osallisuus, luonto, liikunta sekä musiikki.

http://www.kotikunnas.fi/kotikunnas/index.php/projektit/ajankohtaisethankkeet/sippe