Siirry sisältöön

Poikkeusoloissa vaaditaan rohkeutta ja halua oppia uutta

Sirpa Nygård, ravitsemusterapeutti/ kotitalousasiantuntija 

VIRKEE – Vireästi Karjalassa, Pohjois-Karjalan Martat ry

Hankkeemme pysähtyi käytännössä seinään poikkeustilan julistamisen ja tiukkojen rajoitustoimien astuttua voimaan. Omassa työssäni se tarkoitti työn aloittamisen siirtymistä huhtikuun alusta kesäkuun alkuun.

Ennen lomautuksen alkua ehdin kirjoittaa jutun Karjalan Heili lehteen. Siinä pyrin lehden välityksellä tavoittamaan koteihinsa linnoittautuneita ikäihmisiä ja tuomaan esille heitä koskevaa uusinta ravitsemustietoa sekä antamaan vinkkejä karanteeniajan oloihin sopivista ruoista. Monikaan ei ollut muistanut esimerkiksi maitojauheen olemassaoloa.  

Koronapandemian myötä olen oppinut ymmärtämään ikääntyneiden ihmisten haurautta ja toisaalta myös urheutta tällaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa. Digitekniikan osalta jouduin nyt viimeistään tarttumaan härkää sarvista.  Taisteluni jatkuu. Tiivistetysti sanottuna korona-aika on muokannut minusta hellämielisen taistelijan. Aika näyttää kuka taistelussa lopulta voittaa – korona, tietokonehärpäkkeet vai mie.

Virkee on ikäihmisten ja heidän läheistensä ravitsemusta, toimintakykyä ja hyvinvointia tukeva hanke. Hankkeella tuetaan yli 60-vuotiaiden ikäihmisten arkea yhteisöllisen tekemisen ja ravitsemusneuvonnan keinoin Pohjois-Karjalassa. https://www.martat.fi/pohjois-karjala/virkee/