Kortteleihin kulttuuria, Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry
Koronakevät 2020 toi muutoksia monen ihmisen elämään, niin vapaa-aikaan kuin työhönkin. Muutos on koskenut myös yhdistystämme ja hankkeemme toimintaa. Hankkeemme siirtyi etätöihin käytännössä maaliskuun 16. päivä, kun kaikki ryhmätoiminnot laitettiin tauolle ja lopulta peruttiin koko keväältä. Ikäihmiset ovat kohderyhmäämme, joten kokoontumisrajoitusten vuoksi tapaamisia ei voitu järjestää. Uusi tilanne vaati jäsentämään työn täysin uudelleen. Ryhmäläisemme, ikäihmiset, joutuivat eristetyiksi koteihinsa, joten edes tätä kerran tai kahdesti kuussa tapahtuvaa kontaktia heihin ei nyt ollut. Huoli heidän selviytymisestään karanteenimaisissa oloissa on ollut suurta. Vähäisetkin kontaktit jäivät nyt kokonaan pois.
Numeroiden metsästystä
Aloitimme soittokierrokset ryhmäläisillemme viikolla 15. Emme ole keränneet ryhmäläisiltämme yhteystietoja tietosuojalain mukaan, ainoastaan nimet ja ikäryhmät. Tämä kostautui tässä vaiheessa. Liian tunnollinen lakiin tuijottaminen aiheutti sen, että meiltä puuttui sadan ihmisen puhelinnumerot. Kävimme osallistujalistat läpi, ja etsimme numerot numerotiedustelusta ja soitimme heille, kenen numerot löysimme. Tavoitimme ensimmäisellä soittokierroksella 87 ikäihmistä. Osalla ei rajoitukset olleet tuoneet kovinkaan suuria muutoksia elämään, ja kotona oleminen oli entisenlaista. Osalla taas oli paljonkin haasteita perusasioiden hoitamisen kanssa sekä yleensä mielen hyvinvoinnin osalta. Soittokierroksella kysyimme myös, haluaisiko ryhmäläinen kotiin lähetettynä aivotreenitehtäviä. Suuri osa tämän paketin halusi, ja viikolla 17 lähti 65 kirjettä ympäri Etelä-Pohjanmaata.
Koska hankkeemme pääpaino on ryhmätoiminnan perustamisessa ja sen ohjaamisessa, työmme meni tältä osin uusiksi. Olemme miettineet päämme puhki, kuinka saada ihmiset yhteen ilman fyysistä kontaktia. Olemme opiskelleet erilaisten sovellusten käyttöä ajatuksena se, että saisimme perustettua etäryhmiä, jolloin ryhmäläiset tapaisivat ruudun kautta ja kuulumiset voisi vaihtaa näin. Totuus on kuitenkin se, että nettiä ja älylaitteita käyttää lopulta aika harva ryhmäläisistämme. Monella ei myöskään ole halua tällaisiin kohtaamisiin tai ottaa uutta tekniikkaa käyttöön. Vaikka saisimmekin etäryhmiä kokoon, todellisuudessa juuri hauraimmat ja eniten apua tarvitsevat ikäihmisemme jäävät tämän ryhmän ulkopuolelle. Työmme on muuttunut ihmisten kanssa kohtaamisesta etätyöpisteellä tapahtuvaan työhön ja työkavereiden tapaamiseen ja yhteydenpitoon yhteistyökumppaneiden kanssa erilaisten sovellusten välityksellä. Mietimme jatkuvasti myös erilaisia keinoja järjestää toimintaa ikäihmisille kokoontumisrajoitukset huomioiden. Mikään ruudun kautta tapahtuva kohtaaminen ei kuitenkaan korvaa yhdessä olemista ja toisten tapaamista.
Miten käy iäkkäiden toimintakyvyn?
Hallitus antoi toukokuun alussa uusia rajoituksia koskevia linjauksia, kokoontumisrajoituksia puretaan ja tiloja avataan vähitellen. Rajoitusten purkaminen ei kuitenkaan koske ikäihmisiä. Suositus yli 70-vuotiaille välttää kontakteja jatkuu edelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että myöskään hankkeemme ryhmät eivät jatka kokoontumisia toistaiseksi. Huoli ikäihmisistä siis jatkuu. Rajoitusten tarkoituksena on ensisijaisesti hidastaa viruksen leviämistä ja välttää ikäihmisiä saamasta koronatartuntaa. Pitemmällä aikavälillä ajateltuna kumpi on pahempi: viettää ehkä elämänsä viimeistä kesää yksin, eristettynä, vai ottaa riski sairastua, mutta voida tavata ystäviä ja sukulaisia. Mikäli ikäihmisten rajoitukset jatkuvat vielä pitkään, yhteiskunnassamme muhii aikapommi toimintakyvyn heikentämien ikäihmisten osalta.
Perjantaina 8.5. järjestimme Seinäjoella kahden eri taloyhtiön pihapiirissä parvekekonsertit. Tapahtuman yhteistyökumppanit olivat Sevas-kodit ja Seinäjoen kaupungin ikäihmisten kulttuuripalvelut. Esiintyjänä meillä oli trubaduuri ”Parvekkeiden Pavarotti” Mika Peltoniemi. Tapahtuma oli menestys. Olemme saaneet ikäihmisiltä kiitoksia ja palautetta, kuinka kiva tapahtuma oli, ja jatkoa toivottiin. Tavoitimme yhteensä noin 90 kuulijaa. Olemme suunnitelleet tapahtuman viemistä myös muihin Etelä-Pohjanmaan kaupunkeihin.
Viikolla 20 aloitimme toisen soittokierroksen ryhmäläisillemme. Osaan heistä on pidetty yhteyttä useammin, mikäli keskusteluissa on ilmennyt tarvetta siihen. Ryhmäläiset ovat olleet ilahtuneita soitosta ja halunneet lisää tehtäviä kotiin. Tilanne kotona on entisenlainen, osalla ei ole ongelmia rajoitusten suhteen ja osa kärsii kontaktien puutteesta. Arjen asiat ovat kaikilla järjestyneet. Osa käy itse asioilla ja osalla lapset hoitavat asioinnin. Osa käyttää kotihoidon palveluita ja osa kaupan kuljetuspalveluita. Myös naapuriapua käytetään. Tilanteesta huolimatta on ollut hienoa nähdä, kuinka poikkeustilanne on tuonut ihmisten auttamisenhalun esiin. Yhteisöllisyys korostuu tilanteissa, jossa kaikki ovat osallisena. Puhelin on ollut tärkeä väline tänä aikana ja sitä käytetään paljon. Suurin osa kuitenkin odottaa sitä, kun saa taas liikkua vapaasti ja tavata läheisiä ja ystäviä ilman huolta viruksesta, kuin oltaisiin niin kuin ennenkin.
Hankkeessa kehitetään yhdessä iäkkäiden kanssa ryhmätoimintoja, joissa on tarjolla taide- ja kulttuurielämyksiä. Toiminta vahvistaa ikäihmisten psykososiaalista hyvinvointia ja ennaltaehkäisee mm. muistisairauksia. https://www.muistiyhdistys.fi/kortteleihin-kulttuuria