Siirry sisältöön

”Näkee muitakin, eikä tarvi vaan peilin eteen mennä”

Heli Virtanen, projektivastaava ja ravitsemusterapeutti

Virkeät Ikämiehet -hanke, Nääsville ry ja Pirkanmaan Martat

Vielä 11. maaliskuuta ikämiehet keilasivat porukalla, ja kevään ravitsemus- ja liikuntakurssit olivat täydessä vauhdissaSuunnitteilla oli miesten omien vinkkivideoiden kuvaamista ja keväisiä liikuntakokeiluja.

Kaikki muuttui äkkiä – nopeasti oli selvää, ettei tavallista toimintaa pystytä jatkamaan. Soitot ikämiehille auttoivat hahmottamaan heidän tuntemuksiaan ja toiveitaanViikko siitä, kun miehille oli ilmoitettu kurssien keskeytymisestä, kokoonnuimme ensimmäistä kertaa etäyhteyksien välityksellä. Pikkuhiljaa linjoille saatiin yhä useampi ikämies. Osa pääsi linjoille ketterästi, osalta vaadittiin kärsivällisyyttä. Se oli hyppy tuntemattomaan paitsi ikämiehille myös meille. Digitaitomme joutuivat testiin, kun miesten kanssa etänä tuumittiin, miten yhteys eri laitteilla toimii.

Aluksi kuulumisten vaihto oli tärkeintä. Kevään ja kesän mittaan tarjosimme miesten toiveita kuunnellen etäkokoontumisia eri teemoilla: osassa jutustelu oli pääroolissa, osassa keskityttiin jumppaan, osassa ravitsemukseen. Miehet pääsivät pohtimaan omia vahvuuksiaan ja hyvän mielen lähteitä. Miesten toiveista lähtivät ideat tietokilpailusta, pienen ruokatalouden ravitsemusvinkeistä ja luontokuvien jakamisesta. Kokkausvideoiden avulla miehet uskaltautuivat kokeilemaan taitojaan keittiössä, ja osa innostui kuvaamaan itse ruuanlaittovideoita, jotka on nyt julkaistu kaikkien käyttöön. 

Kasvokkain kohtaamisia etäkokoontumiset eivät voita, mutta miehet ovat kuvailleet niitä kelpo korvikkeeksi. Kohtaamiset ovat olleet tärkeä sosiaalinen tapahtuma, vertaistuen lähde ja jopa viikon kohokohta. Etäyhteys mahdollistaa sen, että kaikkien kasvot näkyvät yhtä aikaa oman tietokoneen ruudulla. Yksi ikämies totesikin, että tässä näkee, että miltä se Hessu näyttääkään – kasvot ja nimi jäävät nyt paremmin mieleen.

Digissä on potentiaalia

Olemme olleet positiivisesti yllättyneitä siitä, miten luonnolliselta etäyhteyksien välityksellä kohtaaminen on tuntunutja myös toisiaan tuntemattomien ihmisten välillä vuorovaikutus on ollut välitöntä. Aluksi ravitsemusesitysten pitäminen ruudun välityksellä tuntui vieraalta, koska oli hankalampi seurata kuulijoiden eleitäKokoontumiset ovat kuitenkin kehittäneet taitojamme vuorovaikutuksellisuuden lisäämiseen ja sen varmistamiseen, että jokainen saa halutessaan puheenvuoron ja jokainen tulee kuulluksi. Keskustelua on syntynyt ja kysymyksiä on uskallettu esittää. Uskon, että nämä kokemukset ovat tehneet meistä parempia ryhmänvetäjiä myös livetilanteissa.

Korona on osoittanut, kuinka suuri digin potentiaali oikein valjastettuna on. Koska syksyn tilanne on ollut auki, päätimme elokuusta alkaen tarjota etäyhteyksien välityksellä kokonaan uuden Virkeät Ikämiehet verkkokurssin. Kurssi voi olla hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, jos kotoa lähteminen on haastavaa.

Kaikilla ei ole älypuhelinta tai konetta, joka mahdollistaisi etäkokoontumiset – eivätkä kaikkia etäkokoontumiset kiinnosta. Tsemppipuhelut ovatkin olleet keskeinen osa toimintaamme. Puheluissa on löydetty arjen ilonaiheita ja keskusteltu kaikesta taivaan ja maan väliltä– toki myös poikkeusolojen ravitsemuksesta ja liikunnastaSe, että joku on ollut kiinnostunut heidän voinnistaan ja kuunnelluton ollut miehille tärkeää. Ikämiesten kiitollisuus yhteydenpidosta ja toiminnan jatkumisesta on itselle suuri voimavara. On myös ollut ilo työskennellä sellaisen työparin ja Elämänote-verkostolaisten kanssa, jotka tekevät sydämellä työtä ikääntyneiden tukemiseksi – olosuhteista riippumatta.

Virkeät Ikämiehet -hanke kutsuu tamperelaiset eläkeikäiset miehet monipuolisen ravitsemuksen ja mielekkään liikunnan pariin. Lisäksi miehiä kannustetaan hyödyntämään digilaitteita oman hyvinvoinnin tukemisessa. https://naasville.fi/virkeat-ikamiehet/