Siirry sisältöön

Läsnäoloa ja ilon lähteitä

Löytävä vanhustyö Vakka-Suomi, Fingerroosin säätiö

Elimme maaliskuussa 2020 tavallista työntäyteistä arkea. Olimme kokoontuneet Pilkeporukan kanssa ja Tarinalaiset olivat nähneet toisensa ihanien porinoiden merkeissä.  Toimitusjohtaja ilmoitti meille, että niin maailmalla kuin meillä Suomessa vallitsevan koronatilanteen vuoksi sekä yleisten suositusten mukaan toimintaa muutetaan.  Löytävän vanhustyön henkilöstö siirtyi etätyöhön, hankkeemme ryhmätoiminnot (Pilke ja Tarina) ovat keskeytyksissä toistaiseksi. Yksilöasiakkaat hoidamme puhelimitse itse kunkin toiveen ja tarpeen mukaisesti. Asiakkaille ja yhteistyökumppaneille tiedotimme asiasta tiedotteiden ja median avulla.

Muutos tuli yllättäen ja se oli pysäyttävä. Heräsi kysymyksiä, miten asiakkaat reagoivat, miten, milloin ja mitä asiasta kerrotaan, koska tietoa ei ollut vielä itsellämmekään kovin paljon – miten jatkamme eteenpäin. Saimme kuitenkin pian tietää etätyömme keston ja kävimme läpi muiden työntekijöiden ja toimitusjohtajan kanssa vallitsevaa tilannetta. Tuntui epätodelliselta siirtyä yhtäkkiä suorasta lähityöskentelystä ikäihmisten kanssa etätyöhön. Pyrimme koko ajan seuraamaan julkista tiedotusta ja sisäistämään jatkuvaa tietotulvaa. Samanaikaisesti kävimme vuoropuhelua säätiön toimintojen, yleisten linjausten ja yhteisten tuntemusten kanssa.

Kaipausta ja kannustusta

Olemme pitäneet huolta asiakkaistamme tiiviillä puhelinyhteydellä, ryhmäpuheluilla, kirjeillä, WhatsAppviesteillä ja etäpilkkeellä. Nyt pääsemme jo ulkoilemaan asiakkaiden kanssa. Kuluvaan aikaan on liittynyt paljon tunteita. Asiakkaat kävivät aluksi itse kukin omaan tahtiin läpi mitä korona on tautina, mitä rajoitukset tarkoittavat, milloin tämä on ohitse ja onko itsellä oireita. Tuntui, että nyt rajoitteiden jatkuttua alkoi tulla enemmän ikävä läheisiä sekä alakuloisuutta ja somaattisia oireita. Uutisia alettiin seurata harvemmin, jotta jaksetaan arkea paremmin. Ulos lähtemiseen saadaan kannustaa paljon. Mielialaa kohottavia, henkistä tukea antavia asioita ja jokaiselle omia ilon lähteitä mietitään yhdessä.

Kaipaamme valtavasti asiakkaita ja ryhmiä ja niin kaipaavat asiakkaatkin. Nyt huomaa, miten tärkeää meille on kohtaaminen kasvokkain, kuunteleminen, kuuleminen ja aito läsnäolo.  Meistä jokainen tarvitsee sitä. Ihmistä ihmisen rinnalle. Puhelimessa emme näe kehonkieltä emmekä kasvojen eleitä. Tuomme mieleemme itse jokaisen ja luomme itsellemme muistikuvan hänestä. Yritämme kuunnella tarkalla korvalla ja lämpimällä sydämellä. Työtoveruus nousee myös arvokkaaseen asemaan. On hyvä pysähtyä hetkessä ja kuulla, miten jaksamme ja olla myös toisillemme läsnä.

Myös yhteistyöverkostojen ihmisten toimenkuva on muuttunut. On ollut ilahduttavaa kuulla, miten meidät muistetaan, kun otamme yhteyttä. Hyviä kumppanuuksia on syntynyt ja tämä aika voi myös yhdistää monella tavalla.

Hankkeen tavoitteena on löytävän vanhustyön toimintakonseptin levittäminen ja juurruttaminen Varsinais-Suomessa. Erityisesti painotetaan mallin soveltamista, käyttöönottoa ja juurruttamista maaseutumaisiin toimintaympäristöihin ja kyliin. http://www.fingerroos.net/loytava-vanhustyo/