Siirry sisältöön

Korona-aikana kaikki kanavat käyttöön

Johanna Mustonen, projektipäällikkö

Ehtoovirkku-hanke, ViaDia Joensuu ry

Kevät 2020 jää varmasti meille kaikille mieleen erikoisena ajankohtana niin yksityis- ja työelämässä kuin järjestökentälläkin. Kun tieto poikkeustilan rajoituksista näytti todennäköiseltä, ryhdyimme Ehtoovirkussa heti tuumasta toimeen! Keskustelimme hankkeen sisällä ja ViaDia Joensuun henkilöstön kanssa yllättävän tilanteen eteen tuomista huolenaiheista ja työhön vaikuttavista käytännön järjestelyistä.

Koska Ehtoovirkun asiakkaat ovat pääsääntöisesti yli 70-vuotiaita ikäihmisiä, pidimme heille tiedotustilaisuuden, jossa kyselimme heidän tuntojaan ja toiveitaan ja kerroimme seuraavamme kaikessa toiminnassamme hallituksen ohjeita. Tiedotimme myös puhelimitse, sähköpostitse ja somen välityksellä asiakkaillemme ja yhteistyötahoillemme, että ryhmät ja toiminnot ovat tauolla toistaiseksi, mutta me työntekijät olemme edelleen heidän tavoitettavissaan.

Työntekijöiden näkökulmasta ensimmäiset akuutit tehtävät olivat asiakkaiden informointi ja palveluohjaus, yleinen tiedottaminen poikkeusajan muutoksista, keskusteluavun tarjoaminen puhelimitse sekä kaikkien kevääksi sovittujen tekemisten peruminen ja myöhempään ajankohtaan siirtäminen. Lisäksi yhdistimme voimat muiden paikallisten toimijoiden kanssa ja saimme nopeasti tietoa leviämään mm. Jelli.fi -verkkopalvelun, Joensuun kaupungin Korona-tiedotuslehden ja paikallisten medioiden kautta.

Meillä työntekijöillä on riittänyt monenlaista tekemistä yhteydenpidon, somen ylläpidon, tulevien toimintojen suunnittelun ym. tekemisen parissa, mutta luonnollisesti olemme ikävöineet asiakkaitamme ja monia mukavia yhteisiä tekemisiä ryhmissä, tapahtumissa, retkillä ja kotikäynneillä. Olemme olleet myös huolissamme siitä, miten eristäytyneenä oleminen vaikuttaa ikäihmisten vointiin ja toimintakykyyn.

Yhteydenpidon monet keinot

Poikkeustilan vaikutukset ovat olleet yksilöllisiä eri ihmisten kohdalla. Monet ikäihmiset sanovat itse, että arki omassa kodissa ei ole muuttunut kovinkaan paljon normaaliaikaan nähden, mutta ihmisten fyysinen tapaaminen on jäänyt lähes kokonaan ja kodin ulkopuolella liikkuminen on rajoittunut happihyppelylenkkeihin tai kaupassa käyntiin aamun ensitunteina. Lähes kaikki pitävät yhteyttä puhelimella muihin ihmisiin ja siinä mielessä seuraelämä on ollut ehkä jopa vilkkaampaa kuin normaalisti. Tv on ollut auki tiedontuojana ja viihdykkeenä, lehdet ja kirjat ovat olleet hyvää ajanvietettä. Jotkut ovat innostuneet somen käytöstä ja innostaneet siihen muitakin. Ehtoovirkun julkisen Facebook-sivun lisäksi käyttöön on otettu suljettu ryhmä henkilökohtaisempaa ajatustenvaihtoa varten ja molemmissa on jaettu monipuolisia linkkivinkkejä ja esimerkiksi jumppaohjeita.

Nähtäväksi jää, miten monenlaisia ja kauaskantoisia seurauksia poikkeusajalla on. Tästä ajasta tärkeänä huomiona on jäänyt mieleen ikäihmisten monipuolisen hyvinvoinnin vaalimisen tarve ja digipalveluiden saavutettavuus myös heillä, jotka eivät vielä ole somesenioreiksi syystä taikka toisesta alkaneet.

Hanke tarjoaa aktivoivaa ja osallistavaa toimintaa ryhmien, koulutusten, tapahtumien, retkien ja etsivän työn avulla. Tavoitteena on edistää ikäihmisten terveyttä ja toimintakykyä sekä vaikutusmahdollisuuksia yhteisössäänhttp://www.viadia.fi/joensuu/ehtoovirkku/