Siirry sisältöön

Kokeilemisen ja kouluttamisen etujoukoissa

Pirjo Laveri ja Erja Ronkainen

Mummonmarkan vartijat –hanke, Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry

Koronavirus askarrutti kaikkia kovasti vuoden alussa. Kesken kiireisintä toiminta-aikaamme 12.3.2020 hallitus kertoikin tiedotustilaisuudessaan, että varotoimenpiteet koronalta suojautumiseksi tulee aloittaa Suomessakin. Hankkeen tuolloista tilannetta kuvaa hyvin, että toinen hanketyöntekijä osallistui hallituksen naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman valmisteluun Helsingissä ja toinen oli hankejohtajan ja -koordinaattorin kanssa kiertueellamme 800 km päässä Rovaniemellä.

Hyvin alkuun päässyt kiertue keskeytettiin ja yhdestätoista sovitusta tilaisuudesta jäi myöhemmin pidettäviksi kuusi. Kiertueen keskeytymisen lisäksi kevään puhetilaisuudet ja kaksi messutapahtumaa peruuntuivat. Tavoittamatta jäi noin 2500 ihmistä. Peruutukset otettiin ymmärryksellä vastaan, koska olemme kaikki saman vakavan asian äärellä. Keväältä perutut ja syksyn kalenteriin varatut luentotilaisuudet pyrimme sopimaan pidettäviksi turvallisuuden vuoksi etäyhteyksin ja tarjoamaan vaihtoehtona verkkoluentoamme videoyhteyden kera.

Työnteon flow

Olemme onnistuneet hoitamaan hanketyötä erinomaisesti entisin ja uusin keinoin, kun koronarajoitusten alettua siirryimme etätyöhön. Etätyö on antanut mahdollisuuden säädellä omaa työtahtia, välttää keskeytyksiä ja häiriöitä. Joskus löytyy ihana ”flow” eikä ajankulkua edes huomaa. Kun saa rauhan ajatella, luovuus nostaa itujaan. Etätyö voi olla yksinäistä ja kohtaamisia kannattaa järjestää, jotta ajatusten iduista kasvaa hankkeen yhteisiä versoja. Lounaspöydässä olemme kaivanneet omia työkavereitamme ja hankkeen kesäkuisessa suunnittelupäivässä tapasimme yhteisen pöydän ääressä kuulumisia vaihtaen pitkän kaavan mukaan ja versot kasvoivat.

Koulutus- ja muun aineistosuunnittelun ohella olemme hyödyntäneet ilahduttavan runsasta etäyhteyksin järjestettyjen koulutusten kirjoa, tehneet yhteistyötä verkostojen kanssa, kirjoittaneet sisältöjä eri medioihin ja päivittäneet verkkosivumme sisällöt lattiasta kattoon. Hanketyöntekijöinä opettelemme työksemme uutta ja levitämme oppimaamme. Olemme kokeilemisen etujoukossa ja on etuoikeus saada oppia ja opettaa muita. Olemmekin hyödyntäneet sähköisen työskentelyn eri alustoja ja tutustuttaneet yhteistyökumppaneitamme ja kanssamme työskenteleviä ikäihmisiä niihin. On puhuttu paljon siitä, että ikäihmiset vastustavat nettiä ja sähköisiä palveluita, mutta kokemuksemme mukaan ensimmäinen este ei ole heissä. Erilaisia kommunikointimahdollisuuksia pitää tarjota sopivalla tavalla ja meidän pitää itse uskaltaa opetella niitä ensin. Puuttuvat laitteet ja taidot eivät ole este vaan hidaste.

Syksyn päätehtävämme on Mummonmarkan vartijoiden kouluttaminen. Heillä tarkoitamme vertaiskouluttajia eläkeläisten yhdistyksiin ja kerhoihin. Ensimmäinen verkkotapaaminen käytiin kesäkuussa järvenpääläisten eläkeläisten ns. pilottiryhmän kanssa. Tutustuimme yhdessä koulutuksen tarkoitukseen, koulutustapoihin ja toteuttamissuunnitelman, jonka muokkautumiseen pilotilla on vaikutusvaltaa. 1.9. pidämme lähikontaktipäivän. Tämä ryhmä selviytyi erinomaisesti Zoomin ja WhatsAppin käyttöönotosta ja olemme innoissamme heidän kanssaan työskentelystä! Pilottikokemuksen jälkeen parannamme ja levitämme koulutusta, jotta Mummonmarkan vartijoita olisi paljon, paljon! Tulevaisuus on vielä rajoitusten suhteen auki, mutta työ jatkuu, vaikka sen muoto muuttuisi. Joustavuudessa me järjestöt olemme erinomaisen hyviä.

Hankkeessa lisätään tietämystä ikääntyneisiin kohdistuvan taloudellisen kaltoinkohtelun ilmenemismuodoista sekä niiden torjunnasta tiedottamalla ja kouluttamalla. https://www.mummonmarkanvartijat.fi/