Voihan väestörakenne!

Lapsia eli alaikäisiä on Suomessa nyt 17 prosenttia väestöstä. Työikäisiä eli 15-64-vuotiaita on 62 prosenttia. Yli 65-vuotiaita on loput eli viidennes väestöstä. Syntyneitä oli tänä vuonna lähes 5 000 vähemmän kuin kuolleita. Tämä on kolmas vuosi peräkkäin, kun syntyneitä on kuolleita selvästi vähemmän. Samoin tämä on jo kahdeksas perättäinen vuosi, kun työikäisen väestön määrä on vähentynyt.

Olen syntynyt vuonna 1962 eli kuulun tuohon keskiporukkaan vielä vähän aikaa. Jos olen onnekas, täytän vuonna 2037 75 vuotta ja vuonna 2047 85 vuotta. Sehän on melkein kohta, elämäni eläkevuodet ja ehtoopuoli lähestyy.

Vanhuuttani en tosiaankaan vietä yksin. Joudun pikemminkin ponnistelemaan, että tapaan muita kuin yli 65-vuotiaita, vaikka he hyvää seuraa ovatkin. Yli 65-vuotiaita on nimittäin silloin tällä menolla vajaa 30 prosenttia koko väestöstä. Ilman maahanmuuttoa työikäisen väestön määrä on tuolloin 217 000 henkilöä pienempi kuin nyt. Alle 15-vuotiaita ennustetaan olevan tuolloin yhtä vähän kuin 1800-luvun lopulla, kun koko väestö oli alle 2 miljoonaa. Tämä tilanne on meillä aika pian. Vaikea uskoa, mutta totta se on.

Haloo poliitikot ja äänestäjät! Tämä on harvinaisen luotettava fakta. Sote on touhuttava nopeasti valmiiksi, mutta se on pikkujuttu tässä kokonaisuudessa. Työvoimasta on jo nyt pula ja se pula syvenee, vaikka automatisointi etenisi kuinka vikkelästi. Huolenpidon ja hoidon töitä eivät voi koneet hoidella. Tarvitaan paljon ihmisiä, ei vain robottikäsiä.  Niin paljon että 2030- ja 2040-luvun työikäisellä porukalla ei paljon aikaa muihin tärkeisiin hommiin jääkään. Mahdoton yhtälö vai mitä?

Vastaus on onneksi olemassa. Se on Suomen kansainvälistyminen. Hienot sosiaaliset innovaatiomme, toimiva yhteiskunta, upea luontomme ja ennakkoluulottomasti uuteen suhtautuvat kansalaiset ovat tuontivalttejamme. Tervetuloa muuttamaan Suomeen turvaamaan vanhuuttani 2030- ja 2040-luvulla. Tervetuloa myös lasteni ja heidän lastensa puolesta. Ilman maahanmuuton lisäämistä on edessä takapakki, inhimillinen ja yhteiskunnallinen taantuma, surkea ja laiha soppa.  Onneksi jo nyt maahanmuuttoa on sen verran, että kokonaisuudessaan väkiluku kasvaa tänäkin vuonna.

johtaja
Päivi Topo
Ikäinstituutti

Eduskunnan IKÄ-verkoston keskustelutilaisuudessa ”Mikä iäkkäiden palveluissa maksaa ja mitä on hoivaköyhyys?” tutkimusprofessori, geriatrian dosentti, ylilääkäri Harriet Finne-Soveri  piti asiantuntijapuheenvuoron ”Miten rahat riittävät inhimillisesti kestäviin vanhuspalveluihin?”