Siirry sisältöön

Muutos ja hyvinvointi – huomaa mieli ja keho

Muutokset ovat osa elämää. Osa muutoksista on tavoiteltuja, mutta iso osa muutoksista on odottamattomia. Elämänkulun tavallisia, jokaisen kokemia isoja muutoksia ovat muutot kodista toiseen. Muutokset koskettavat niin mieltä kuin kehoa, herättävät tunteita ja tuntemuksia. Muutoksista selviytyminen myös vaatii monipuolista toimintakykyä, ajatustyötä ja toimintaa.

Muutot elämänkulun peilinä

Elämän alkutaipaleella muuttoon liittyy huonekalujen hankintaa, loppupuolella korostuu tavaroiden karsinta ja huolellinen valinta. Muutto vaatii kaikkien muutosten tavoin sisäistä ja ulkoista työtä. Tavaroiden läpikäyminen, laatikoiden pakkaaminen ja kantaminen ovat fyysistä työtä, mutta tavaratyön ohella teemme sisäistä työtä sen äärellä, mitä muutto meille kussakin elämäntilanteessa merkitsee. Tavaroiden läpikäyminen on katsaus elettyyn elämään. Pakkaaminen sisältää odotuksia tulevasta elämästä ja siitä, mitä tarvitsen mukaan. Tavaroiden valinnassa ja karsinnassa tehdään luopumisen työtä siitä, minkä ei arvella olevan tarpeellista uudessa kodissa, tai mikä ei yksinkertaisesti mahdu uuteen kotiin.

Muutosten moninaisuus

Muutostilanteissa psyykkinen joustavuus ja mielen taidot joutuvat koetukselle. Tavoitellun muutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan tavoite, aloitekykyä, suunnitelmallisuutta ja toimintaa. Usein pitää tunnistaa muutosten esteitä ja pyrkiä poistamaan ne. Odottamattomien muutosten kanssa selviytymisessä auttavat esimerkiksi sopeutumiskyky, muutosjoustavuus eli resilienssi ja itsemyötätunto. Parhaimmillaan yhdistämme odottamattomankin muutoksen kohdalla selviytymistaitoihin tavoitteellisen muutoksen toteuttamisen taitoja.

Muutokseen liittyviä ajatuksia, tunteita ja toimintaa voi kuvata kognitiivisen kolmion avulla. Kolmio kuvaa mielen ja toiminnan välisiä yhteyksiä. Kärjissä ovat toiminta, tunteet ja ajatukset. Nuolet kärkien välillä ovat kaksisuuntaiset, sillä toiminta voi saada aikaan ajatuksia ja ajatukset saavat puolestaan aikaan toimintaa. Tunteiden yhteys sekä toimintaan, että ajatuksiin on myös kaksisuuntainen.

Omassa työssäni iäkkäiden kanssa olen pannut merkille, miten merkityksellisiä kehon tuntemukset ovat erilaisten tilanteiden kuvailulle. Kysymys on osaksi erilaisten oireiden kuvailusta, mutta mielestäni kyse on myös kokemuksellisuudesta. Kehollinen kokemus on osa elämämme merkityksellisiä muutosprosesseja. Itsereflektion välineenä voisi olla hyödyllistä käyttää kognitiivisen kolmion rinnalla reflektioruutua, jossa ajatusten, tunteiden ja toiminnan rinnalle nostetaan neljäs kulma, kehon tuntemukset.

Mistä tukea muutoksissa elämiselle?

Miten sitten olla odottamattomien muutosten kanssa ja vaalia mielen ja kehon hyvinvointia myllerryksen keskellä? Omannäköisen elämän tunnusmerkkien esiin nostaminen ja toteuttaminen vahvistavat mielen hyvinvointia. Kodista toiseen kotiutumista voi tukea se, että tekee uudesta kodista mahdollisimman omannäköisen ja -tuntuisen.

Muutokseen liittyvää epäjärjestystä voi lievittää listaamalla meneillään olevia asioita ja järjestämällä niitä tärkeyden ja kiireellisyyden mukaan. Kun mieli on kaaoksessa, voi olla vaikea selviytyä tavallisesti helpoista tehtävistä. Sama pätee kotiin. Jos koti ajautuu muutosten tuoksinassa kaaokseen, se vaikeuttaa tavallista arkista selviytymistä.

Odottamattomien muutosten kanssa selviytymisen kannalta tärkeää on huomata meneillään oleva muutos ja tehdä sen vaatima sisäinen ja ulkoinen työ. Kun omat voimavarat ovat koetuksella, muutostyöhön sisältyy avun pyytäminen.

Suvi Fried

Suvi Fried on tamperelainen gerontologi, jonka kiinnostus kohdistuu vanhan ihmisen arkeen, asumiseen ja toimintakykyyn kokemuksellisesta näkökulmasta. Työn keskeisiä tavoitteita ovat kokonaisvaltaista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä tukevien toimintamallien kehittäminen. Tällä hetkellä hän tutkii vanhan ihmisen kotona asumisen turvallisuuden vastuita ja työnjakoa.

Lähteitä:

Kinnunen, Veera: Tavarat tiellä. Acta Universitatis Lapponiensis 362. Rovaniemi 2017.

Tevanlinna, Anu: Muutos mielessä. Kohti omannäköistä elämää. Atena/Otava 2022.

Muutos mielessä -podcast jakso: Anu Tevanlinna on vieraana Jenny Poikelan Tavaratasapainoilua-podcastissa, jossa yhdistyvät kodin järjestämisen ja muutosten pohdinta.

Ikäinstituutin materiaaleista löytyy monipuolisia ohjeita niin kehon kuin mielen hyvinvoinnin tukemiseen. Tutustu materiaaleihin sivuillamme.