Siirry sisältöön

Iästä ja maailmasta

Vanhainkotivierailulla Pohjois-Koreassa. Kuva: Dorothea Maetzel

Vanhainkotivierailulla Pohjois-Koreassa. Kuva: Dorothea Maetzel

Asetumme kuvaan pohjoiskorealaisten vanhusten kanssa. Tämä on heidän pikkuruinen huoneensa Etelä-Pjonganin  maakunnan vanhainkodissa. Iltaisin niinimatot rullataan auki lattialle sängyksi.  Vanhukset ovat innoissaan vierailusta, halailevat ja koskettelevat meitä, kertovat elämästään ja kyselevät mistä tulemme. Heidän olemuksensa viestii nöyryydestä ja tyytyväisyydestä.

Miten monessa paikassa olenkaan vieraillut vanhojen ihmisten luona, heidän kodeissaan, hoitopaikoissaan, viljelyksillään? Silti olen vanhuuden suhteen vain kokemusasiantuntija, lastenpsykiatri koulutukseltani. Mutta tunnistan yhtäläisyydet. Lapset ja vanhat ihmiset kokevat saman kohtelun: joku puhuu heidän puolestaan, joku päättää heidän asioistaan. Se, mikä puuttuu päätöksiä tehtäessä, on lasten ja vanhojen ihmisten oma ääni.

Olen HelpAge Internationalin hallituksen jäsen. HelpAge toimii 85 maassa melkein kahdensadan eri organisaation kanssa, VALLI ry on suomalainen HelpAgen jäsen. Koko maailma vanhenee nopeasti. Kehitysmaissa on suurta tarvetta toimia vanhojen ihmisten asioissa, heidän kanssaan. HelpAgen keskeinen strategia on antaa vanhoille ihmisille ääni. Voice.

Maailma on erilainen

Etelä-Pjonganin vanhainkodissa asui yksinäisiä vanhoja ihmisiä, ja sellaisia, jotka heidän perheensä olivat hylänneet. Vuodepotilaita emme nähneet. Euroopan Unioni tuki vanhainkotia vuoteen 2018 asti, kunnes Donald Trump kielsi yhteistyön. HelpAgen hallituksen kiinalaisjäsen professori Du Peng koulutti maahan työntekijöitä.

Latinalaisessa Amerikassa on solmittu koko mantereen käsittävä alueellinen sopimus vanhojen ihmisten oikeuksista – sellainen, jota EU vastustaa. Niinpä  esimerkiksi Costa Ricassa on korkeatasoista geriatriaa ja hyviä vanhuspalveluja, ja väkivaltaisessa El Salvadorissa elinvoimaisia vanhojen ihmisten klubeja.

Mosambikin punainen multa on hedelmällistä ja tuottaa kolme satoa vuodessa. Kun hirmumyrsky Idai iski maahan aiheuttaen valtavia tulvia, HelpAge oli heti paikalla. Vesien laskettua vanhoille ihmisille jaettiin siemeniä. Kassavaa, papaijaa, papuja, maissia ja hirssiä saatiin heti kasvamaan. Monet vanhat ihmiset hoitavat lapsenlapsiaan, koska HIV/AIDS on niittänyt  kuolemaa keski-ikäisten sukupolvessa.

Myanmarissa marraskuussa 2019 kuljin vapaahtoisten vanhusten kanssa tekemässä terveystarkastuksia. Bambumetsikössä pikkuruisia kyliä, erilaisia hökkeleitä, joiden vieritse ojissa uiskentelee liejua, rättejä, muoveja – tosi köyhää ja kurjaa. Ystävämme ovat nopeasti oppineet projektin vaatimat taidot: mittaamaan verenpainetta ja verensokeria näiltä laihoilta vanhuksilta ja välittämäään tiedot tabletilla keskusyksikköön. Käynnit ilahduttavat kovasti vanhoja ihmisiä, tässäkin on terveysvaikutusta.

Helmikuussa 2021 armeija kaappaa vallan. Mitä tapahtuu tämän jälkeen, vieläkö voidaan toimia? Viesti Myanmarista 5.2.2021:  Tilanne käy huonommaksi. Taistelemme vastaan.

Vappu Taipale

Kirjoittaja on Elämänote-ohjelman ohjausryhmän jäsen