Siirry sisältöön

Mummonmarkka on mummon markka

Tarinoita Elämänotteesta: osa 19/21 .

Helsingissä junaradan varrella Malmilla on toimistorakennus, jossa muiden järjestöjen ohella majaa pitää Vanhustyön Keskusliitto. Kerran kuukaudessa Vanhustyön Keskusliitto kutsuu senioritoimintaansa osallistuvat ikäihmiset toimistolleen kuulemaan eri alojen asiantuntijoiden tarjoamaa hyödyllistä tietoa. Eri puolilla Helsinkiä asuvat rouvat ovat uhmanneet sadetta ja saapuneet yhteen viikon päätteeksi. Kun sateenvarjot ja takit on jätetty narikkaan, siirrytään kuulumisia vaihdellen luentosalin puolelle. Kahvin ja pullan evästäminä naiset asettuvat tuoleihinsa valmiiksi vastaanottamaan päivän teeman.  

Valkokankaalla on jo valmiina Mummonmarkan vartijat –tunnus, joka toistuu myös päivän esiintyjän Pirjon keltaisen edustusjakun selkäpuolella. Pirjo kertoo kuulijoille, että hankkeen tarkoitus on lisätä tietämystä ikääntyneisiin kohdistuvasta taloudellisesta kaltoinkohtelusta mm. kouluttamalla talouslähettiläitä. Hiljaiseksi vetää taulukko, josta nähdään eläkeikäisiin kohdistuvien törkeiden petosyritysten määrän kasvaneen vuosikymmenen alusta 777%. Pirjon leppoisa olemus ja lempeä ääni kuitenkin tasapainottavat vakavaa ja pelottavaltakin tuntuvaa aihetta. 

Pirjo kertoo häpeästä, jota ihmiset usein kokevat tullessaan ulkopuolisten huijaamiksi tai läheisten hyväksikäyttämiksi. ”Olenko muita tyhmempi, kun lankesin ansaan?” ”Itse olen lapseni huonosti kasvattanut, kun hän kohtelee minua näin.”  Yleisö kuuntelee hiirenhiljaa, kun Pirjo kertoo helposti samastuttavia esimerkkejä siitä, kuinka varkain taloudellinen kaltoinkohtelu voi alkaa lähipiirissä. Hyväntahtoinen naapuri ryhtyykin kauppa-apunsa yhteydessä ottamaan yhä enemmän bensarahaa tai jälkeläiset alkavat painostaa omaistaan metsän myymisessä. Rouva luentosalin laidalta jakaa tarinan vanhan tuttunsa huijaamaksi tulleesta iäkkäästä serkustaan. 

Ootte niin vakavan näköisiä, että pelkään pelottavani teidät pois!”, Pirjo huolestuu. ”Se on vaan kiinnostusta, se vakavuus”, toteaa yksi rouva yleisön joukosta ja muut nyökyttelevät mukana. Taloudellisen hyväksikäytön voi tunnistaa esittämällä kysymyksen: ”Saatko itse päättää, mihin rahasi käytät?” Pirjo kertoo, että jos herää epäilys taloudellisesta hyväksikäytöstä, niin kuka tahansa voi soittaa huoli-ilmoituksen. ”Kelle se tehdään?” yleisöstä kysytään. Pirjolle kysymys näyttää olevan tuttu, sillä hän nostaa vastaukseksi esitteen, johon on koottu pääkaupunkiseudun vanhuspalveluiden sosiaaliyksiköiden yhteystiedot. 

Valepoliiseja ja puhelinhuijauksia 

Läheisten tekemästä taloudellisesta hyväksikäytöstä siirrytään ulkopuolisten tekemiin huijauksiin. ”Kuinka moni teistä tunnistaa poliisin virkamerkin?” Yksikään käsi ei nouse. ”Kuinka moni katsoo omia tiliotteitaan?” Noin puolet käsistä nousee. Valepoliisi ja romanssihuijausten kautta päädytään tilausmyyntiin. Puhelintarjonnan rajoituksesta puhuttaessa kynät alkavat sauhuta, kun yhteystietoja kirjataan ylös. Pirjo herättelee kuulijoita tunnistamaan huijauksen ja kertoo myös, miten tulisi toimia, jos on joutunut huijauksen uhriksi. Lopuksi katsotaan muutamia esimerkkejä huijausyrityksistä sähköisissä kanavissa. Luennon jälkeen sali alkaa tyhjentyä, mutta luento antoi selvästi ajattelemisen aihetta, sillä muutama ihminen jää vielä hetkeksi juttelemaan Pirjon kanssa. Kun Pirjo on lähtöä tekemässä, palaa yksi rouva vielä takki päällä ulko-ovelta takaisin keskustelemaan toviksi.  

Kun tämä kohtaaminen on takana, palaa Pirjo muun työnsä ääreen jatkamaan mm. tulevien työpajojen järjestelyjä. Työpajoissa keskustellaan ikäihmisten kanssa taloudellisesta kaltoinkohtelusta ja siitä, miten heidän näkemyksensä mukaan aihetta tulisi käsitellä. Työn alla on myös olemassa olevan tiedon ja materiaalin työstäminen hankkeen nettisivuille kaikkien saataville. Aikatauluttamista, paikkojen kartoittamista, sisältöjen ja tiedottamisen suunnittelua Pirjolta ja toiselta Mummonmarkan vartijalta Erjalta vaatii tuleva tiedotuskiertue. Suurimpiin kaupunkeihin suuntautuvalla kiertueella lisätään ikäihmisten tietoisuutta taloudellisesta kaltoinkohtelusta sekä värvätään asiasta kiinnostuneita talouslähettiläitä. 

Ulla Pohjanmaa, suunnittelija, Elämänote-ohjelma

Info: Mummonmarkan vartijat -hankkeessa lisätään tietämystä ikääntyneisiin kohdistuvan taloudellisen kaltoinkohtelun ilmenemismuodoista ja niiden torjunnasta tiedottamisen ja kouluttamisen avulla. Hankkeen aikana järjestetään koulutuskiertue aihealueesta. Tavoitteena on lisätä myös suuremman yleisön tietämystä ikääntyneiden taloudellisesta kaltoinkohtelusta, jotta ilmiön torjunta yhteiskunnassa vahvistuu. 

Tutustu hankkeeseen tarkemmin: https://www.mummonmarkanvartijat.fi/tietoa-meista/

Tarina pdf-tiedostona: Elämänote-tarina 19_Suvanto