Siirry sisältöön

Jokaisessa asuu rohkeus – sosiokulttuurisen innostamisen kautta oman kipinän ja vahvuuksien löytämiseen

Tarinoita Elämänotteesta: osa 8/21.

Tutkimusten mukaan toisten auttaminen lisää myös vapaaehtoistyöntekijän omaa hyvinvointia, luo sosiaalista pääomaa ja tuo lisää elinvuosia. Vapaaehtoistyötä tekevät ovat myös keskimääräistä tyytyväisempiä elämäänsä.

Turun Lähimmäispalveluyhdistyksessä on kehitetty uudenlainen SIPPE-hyvinvointikutsujen konsepti, jonka tarkoituksena on luoda ikäihmisille uusia mahdollisuuksia innovatiiviseen vapaaehtoistyöhön. Toiminnan pääsisältönä on vapaaehtoisten johdolla pidettävien SIPPE-hyvinvointikutsujen järjestäminen, joko jonkun kotona tai muussa mukavassa paikassa. Kolme kokenutta SIPPE-vapaaehtoistoimijaa, Leo, Dea ja Arja, ovat kokoontuneet jakamaan ajatuksiaan arvokkaasta ja merkityksellisestä vapaaehtoistyöstään hyvinvointi-kutsujen vetäjinä.

”Me vapaaehtoiset olemme sellaisia empaattisia vertaistukijoita. Oma vapaaehtoistyöurani on kestänyt jo kuusi vuotta. Tieni tähän SIPPE-toimintaan on kulkenut monen yhdistyksen ja sattumienkin kautta. Olen käynyt myös erilaisilla vapaaehtoistyön kursseilla. Olen pitänyt SIPPE-kutsuja musiikista ja matkailusta. Kutsuillani on tehty muun muassa nojatuolimatkoja eri puolilla Eurooppaa ja Suomea. SIPPE-vapaaehtoisena toimimisessa tärkeitä ovat myös SIPPE-palaverit, joissa me vetäjät ideoimme yhdessä ja saamme tukea toisiltamme. Koen, että saan vapaaehtoisena toimimisesta enemmän kuin asiakkaani. Ja tiedättekö mistä tiedän, että SIPPE-kutsut on menneet hyvin? Siitä, kun kukaan ei huomaa, että me vetäjät poistumme”, Leo kertoo.

”Isäni sairastuminen Alzheimerin tautiin herätti ymmärtämään, kuinka paljon sekä ikäihmiset että koko yhteiskunta hyötyvät vapaaehtoisista. Innostuin itsekin. Aloitin vapaaehtoisena vuonna 2012, ensin tässä Kotikunnaan talon sisällä ja vähitellen SIPPE-ryhmien vetäjänä. Vapaaehtoistyössä saan pitkälti itse määritellä työmäärän ja työn sisällön. Onkin tärkeää, että vapaaehtoisille on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. Olen pitänyt kymmeniä SIPPE-kutsuja ravitsemuksesta ja terveydestä. SIPPE-kutsujen pitäminen on tuonut uutta sisältöä elämääni ja parantanut arkeani. Vapaaehtoistyö on tosi mielekästä toimintaa myös siksi, että pidän uusista haasteista”, Dea jatkaa.

Vapaaehtoistyö on tuonut Leolle ja Dealle mukanaan myös jotain aivan yllättävää ja ihmeellistä. He ovat löytäneet toisensa vapaaehtoistoiminnan myötä ja rakastuneet!

Vapaaehtoistyöstä sisältöä elämään

”Jäin kaksi vuotta sitten eläkkeelle. Vapaaehtoistyöstä kiinnostuin veljeni sairauden myötä. Aluksi vähän mietin vapaaehtoistyön sisältämiä vastuita ja isoa pakettia, mutta vapaaehtoisuudessahan on ydinjuttuna juuri se, että saa itse valita tehtävänsä. Aloitin vapaaehtoistoiminnan vähitellen, ensin kahvinkeittäjänä ja nyt olen pitänyt SIPPE-hyvinvointikutsujakin”, Arja kertoo alkutaipaleestaan vapaaehtoisena.

“Minulla on aina ollut paljon liikunnallisia harrastuksia ja olen käynyt muun muassa kuntosalilaitteiden käyttökurssin. Myös Eläkeliitolla on paljon hyviä maksuttomia kursseja vapaaehtoisille. Olen leski ja vapaaehtoistyö on tuonut paljon uutta sisältöä elämääni sekä auttanut eheytymisessä. Kyllä tämä toiminta aina kotiolot voittaa! Itselleni tulee niin hyvä mieli, kun porukka on SIPPE-kutsujen jälkeen hyvällä tuulella. On kiva jutella erilaisten ihmisten kanssa ja koen, että saan tästä niin paljon enemmän kuin annan. Ja mikä tärkeintä: tunnen olevani merkityksellinen.”

SIPPE-hyvinvointikutsujen projektisuunnittelija Anni on huomannut kutsujen koordinoijana, kuinka yleistä ikäihmisten ja varsinkin miesten yksinäisyys on. SIPPE-toimintamallissa tämäkin on otettu huomioon. Yleisimmin vapaaehtoisiksi ryhtyvät ne, joilla on muutoinkin ”hyvä elämä.” SIPPE-toiminnassa pyritään saamaan vapaaehtoisiksi myös heitä, joiden elämässä on ollut haasteita, kuten jokin sairaus, menetys tai muutto uudelle paikkakunnalle. Hyvinvointikutsujen projektipäällikön Helenan mielestä Suomi tarvitseekin lisää innostavia ja voimaannuttavia vanhuuden villitsijöitä, jotka tuovat seniorit oman elämänsä keskiöön!

Heli Väisänen, suunnittelija, Elämänote-ohjelma

Info: Turun lähimmäispalveluyhdistys ry:n SIPPE-hankkeessa kehitetään uudentyyppistä vapaaehtoistoimintaa, levitetään valtakunnallisesti SIPPE-hyvinvointikutsujen mallia sekä vapaaehtoisten koulutusohjelmaa. 

Tutustu SIPPE-hyvinvointikutsuihin tarkemmin: https://kotikunnas.fi/sippe-projekti/

Tarina pdf-tiedostona: Elämänote-tarina 8_Turun Lähimmäispalveluyhdistys