24.03.2025: Voimaa vanhuuteen – ensiaskeleista täyteen vauhtiin
Voimaa vanhuuteen -ohjelma täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Voimaa vanhuuteen -työtä tehdään rinnalla kulkien, eri sektoreita yhdistäen, toimijoiden ja iäkkäiden kokemusta kuullen sekä parhaaseen tietoon luottaen, kirjoittaa Elina Karvinen, Voimaa vanhuuteen -ohjelman ohjelmajohtaja vuosilta 2005–2019.
11.03.2025: Ikäystävällisyyden arviointimenetelmiä tarvitaan kunnissa ja hyvinvointialueilla lisää
Kunnat ja hyvinvointialueet pitävät ikäystävällisyyttä tärkeänä, mutta arviointimenetelmien kehittämiseen on vielä tarvetta. Tampereen yliopiston ja Ikäinstituutin kyselytutkimuksen mukaan erityisesti vaikutusketjujen arviointi sekä kuntien ja hyvinvointialueiden välinen yhteistyö kaipaavat vahvistamista.
11.03.2025: Iloa ja hyvinvointia arkiliikkumisesta
Liikunnasta tulee usein mieleen hikoilu, lihaskivut sekä taitojen tai välineiden puute. Liikettä voi kuitenkin kerryttää monella tavalla – myös arjen askareissa ja pienissä pätkissä. Arkiliikkuminen on tärkeää meille kaikille, mutta erityisen tärkeää terveyden ja toimintakyvyn kannalta se on heille, jotka eivät koe liikuntaharjoittelua itselleen mielekkääksi. Ikiliikkuja-viikko on hyvä hetki kannustaa iäkkäitä lisäämään liikettä arkeen.
06.03.2025: Ikääntyminen ja mielen hyvinvointi -webinaari
Ikäinstituutin ja THL:n järjestämä yhteiswebinaari tulee jälleen 15.5.2025 klo 12–15.30. Maksuton, vuosittain järjestettävä webinaari on suunnattu iäkkäiden parissa työskenteleville ammattilaisille, esihenkilöille ja kehittäjille. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!
06.03.2025: Haemme viestinnän asiantuntijaa
Monipuolinen viestinnän ammattilainen koordinoi päivittäisviestintää, tekee kehittämis- ja tutkimushankkeiden sekä kampanjoiden viestintää. Jätä hakemuksesi 23.3. mennessä.
05.03.2025: Liikkuminen on tärkeää kaikille, mutta iäkkäille se on elintärkeää – Ikiliikkuja-viikko kannustaa liikkumaan
Iän karttuessa ja sairauksien myötä vanhat tavat liikkua usein vaikeutuvat. Ikääntyessä liikkuminen on kuitenkin erityisen tärkeää, sillä se on ainoa tapa pitää yllä liikkumiskykyä. Ikiliikkuja-viikko 10.–16.3. kannustaa iäkkäitä liikkumaan ja muistuttaa arkiliikunnan tärkeydestä.
04.03.2025: Koiraulkoiluystävätoiminta tukee iäkkäiden hyvinvointia ja toimintakykyä
Koiraulkoiluystävätoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa koiranomistajat päivittäisten koiralenkkiensä yhteydessä ulkoilevat tukea tarvitsevien iäkkäiden kanssa. Toiminta on kehitetty Ikäinstituutin Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeessa ja sitä toteuttavat yhteistyössä kunnat, hyvinvointialueet, järjestöt ja seurakunnat eri puolilla Suomea.
03.03.2025: Etäjumppa pysyväksi toiminnaksi
Iäkkäiden etäjumpasta voidaan saada pysyvä osa kunnan toimintaa, kun kehittämiseen suhtaudutaan ratkaisukeskeisesti ja toiminta juurrutetaan kunnan rakenteisiin. Osallistujia sitouttaa sopiva liikuntasisältö, myönteinen suhtautuminen iäkkäiden oppimiskykyyn sekä digituki.
12.02.2025: Yhteistyöllä lisää liikuntaa iäkkäille – Voimaa vanhuuteen -ohjelmalla hienoja tuloksia Varsinais-Suomessa
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on vuodesta 2023 alkaen edistetty kotona asuvien ikäihmisten liikkumiskykyä ja osallisuutta Ikäinstituutin koordinoimassa Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa. Yhteistyön tuloksena alueella on saatu luotua iäkkäille paljon lisää liikkumismahdollisuuksia, muun muassa 50 uutta iäkkäiden liikuntaryhmää.
04.02.2025: Vaalikevään tärkeääkin tärkeämpi väestöryhmä ovat kotona asuvat iäkkäät
Yhä useampi ikääntynyt asuu pitkään kotona. Heidän hyvinvointinsa tukeminen on viisasta kunta- ja aluepolitiikkaa, sillä panostus tähän väestöryhmään on paitsi ikäystävällistä, tuottaa myös säästöjä, kirjoittaa blogissamme toiminnanjohtajamme Katja Borodulin.