Siirry sisältöön

Varmuutta ja turvallisuutta vesiliikuntaan

Kuva: Siri Sipilä.

Kuva: Siri Sipilä.

Kesä lähestyy. Mökkeily ja vapaa-ajan vietto veden äärellä sekä vesillä kutsuu. Luonnossa ja vesillä liikkumisen suosio on lisääntynyt ja jopa yli puolet aikuisväestöstä harrastaa luonnonvesissä uintia. Veden äärellä, vesillä ja vedessä on helppo viihtyä kaiken ikäisten.

Vesiliikuntaa voi harrastaa läpi elämän. Se yhdistää eri ikäisiä ja kuntoisia. Vesiliikunta on ihanteellinen harjoittelumuoto toimintakyvyltään heikentyneille ikäihmisille. Vesi keventää, kannattaa, vastustaa ja vähentää kivun tunnetta.

On kuitenkin hyvä huomioida, että ikä tuo mukanaan muutoksia. Muutokset voivat vaikuttaa toimintakykyyn mm. veteen mentäessä, vedessä liikuttaessa ja sieltä pois tultaessa. Yllätyksenä voi tulla keikkuvalta mökkilaiturilta veneeseen meno, joka ei suju kuten ennen. Tasapainotaidot ja lihasvoima ovat saattaneet talven aikana myös rapistua.

Ikääntyvälle uimarille voivat tuottaa odottamattomia haasteita myös jyrkät ja liukkaat laiturin portaat sekä epätasainen tai upottava veden pohja. Kannattaa siis varmistaa uimataito ja muut vedessä liikkumisen taidot tauon jälkeen.

Tasapaino- ja voimaharjoittelua on hyvä tehdä säännöllisesti ympäri vuoden. Uimahalli on turvallinen paikka pitää yllä vesiliikuntataitoja. Vedessä on hyvä tutustua kehoonsa ja sen koostumuksen muutosten vaikutuksiin sekä tiedostaa muutokset toimintakyvyssään.

Tiedosta vesiliikuntaan liittyvät riskit

Vesiliikuntaan liittyy riskejä, jotka on hyvä tiedostaa. Suomessa hukkumiset tapahtuvat pääosin luonnonvesissä, painottuvat ikääntyneisiin ja tapahtuvat usein tutussa tilanteessa ja tekemisessä. Huolimatta toimintakyvyn heikentymisestä jatketaan entiseen tapaan. Usein hukkuva on tilanteessa yksin.

Hukkumisriskiä kasvattavat heikko toimintakyky ja uimataito, sairaudet, pelastusliivien käyttämättä jättäminen, päihteiden käyttö ja se, ettei tunneta vesiympäristöön liittyviä riskejä. Yli puolella hukkuneista oli joko tiedostamaton tai tiedossa oleva sydänsairaus, mistä aiheutuvat oireet johtivat hukkumiseen.

Turvallisuusvinkit luonnonvesiin

  • Ota kaveri mukaan saunaan ja veteen uimaan.
  • Varmista, että pääset helposti rannalta tai laiturilta veteen.
  • Pidä yllä uimataitoa ja opettele kellumaan.
  • Ui rannan suuntaisesti, jotta saat tarvittaessa jalat pohjaan. Jumppaa ja vesiliikuntaa voi harrastaa matalassakin vedessä.
  • Käytä aina pelastusliivejä vesillä.
  • Älä mene päihtyneenä veteen tai vesille.
  • Kertaa ensiaputaitoja ja lataa puhelimeen 112-sovellus.

Varmuutta liikkumiseen vesijumpasta

Vesi on tasapainoa ja koordinaatiota haastava ympäristö. Veden vastus tehostaa harjoittelua ja toisaalta sen antama tuki helpottaa harjoittelua. Ikäinstituutin Virtaa vedestä -vesijumppaohjelma on helppotasoinen ohjelma voiman, ketteryyden ja tasapainon harjoitteluun iäkkäänä.

Vettä hylkivän ohjeen voit tilata Ikäinstituutin verkkosivulta ja ottaa mukaan altaan tai laiturin reunalle sekä harjoitella yhdessä kaverin tai läheisten kanssa. Ohjeen voi myös maksutta tulostaa verkkosivuilta ja vaikkapa laminoida se vettä hylkiväksi. Sen ja muita harjoitteluohjeita löydät Voitas.fi-sivustolta

Lisätietoa turvallisesta vesillä, veden äärellä ja jäällä liikkumisesta löytyy Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Viisaasti Vesillä -sivustolta: www.viisaastivesilla.fi

Vesiliikunnan edut ovat merkittävät. Kannattaa uskaltautua veteen, kunhan huomioi vedessä ja veden äärellä liikkumisen riskit.

Teija Vihervaara
Kirjoittaja on fysioterapeutti, ikääntymisen liikunnan asiantuntija ja vesiliikunnan kouluttaja.