”Me ollaan hyvän mielen TaloTsemppareita kaikki”

Kuvassa takana Sari Satokangas ja Aimo Niiranen, edessä Anne Pokka ja Anne Teittinen.

Kolmen tunnin valmennuksessa tuli niin hurjan paljon asiaa, että ei todellakaan tarvitse kaikkea ruveta itse kehittämään. Saatiin äärimmäisen hyvät materiaalipaketit, aivan loistavat, kiittelevät Pohjois-Haagassa Näyttelijäntien 2:n kerhohuoneessa talotoimikunnan puheenjohtaja Sari Satokangas, varapuheenjohtaja Aimo Niiranen ja Anne Teittinen. Paikalla on myös naapuritaloyhtiön Teuvo Pakkalantien talotoimikunnan jäsen Anne Pokka.

Keskustelu liittyy Ikäinstituutin Yhdessä kotikulmilla -hankkeeseen (2017–2019), jonka tavoitteena on lisätä taloyhtiöiden asukkaiden mielekästä yhdessä tekemistä ja siten vähentää iäkkäiden ja seuraa kaipaavien yksinäisyyden kokemuksia. Ryhmätoimintaa vetävät vapaaehtoiset TaloTsempparit, jotka saavat maksuttoman valmennuksen, asiantuntijatukea ja ”loistavia materiaaleja”.

Pohjois-Haagassa TaloTsemppari-toimintaa on tarkoitus käynnistää vuodenvaihteen jälkeen. Hanketta peilataan omaan naapurustoon, jossa välittämisen tarve on todellinen. Satokangas kertoo omankin hissittömän asuintalonsa asukkaista ison osan olevan iäkkäitä.

– Asukkaiden joukossa on monta vanhusta ja liikuntarajoitteista, jotka tuskin koskaan pääsevät poistumaan kotoaan. Heille hyvä naapurihenki luo viihtyisyyttä ja turvallisuutta arkeen. Juuri laitettiin joulupuurokutsuun pyyntö ilmoittaa avuntarpeesta hyvissä ajoin etukäteen. Mahdollisuuksien mukaan viedään tarvittaessa puuro kotiin ja välitetään näin lämmin joulumieli jokaiselle.

Tuttujen yhteistapahtumien rinnalle halutaan TaloTsemppari-toiminnalla virittää myös säännöllisempiä eri-ikäisten kohtaamisia. Asukkaiden toiveiden mukaista mielekästä toimintaa voisivat olla mm. yhteislaulu, tietovisailut, lähitienoon tapahtumat, kahvittelukuulumiset ja liikuntatuokiot. Aluksi vaikkapa joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona ja vähitellen useamminkin.

– Lapset ja iäkkäät voisivat yhdessä pelailla vaikkapa lautapelejä, lukea satuja ja jakaa elävää historiaa, ehdottaa Teittinen. Niiranen puolestaan toteaa kaikenikäisille sopivaa tekemistä löytyvän aivan kävelymatkan päästä esimerkiksi Pohjois-Haaga seuran kaupunginosapolulta ja Rhodopuistosta. Erilaiset keskustelunaiheet jumppauttavat hyvin ikääntyvää muistia, hän jatkaa. Voidaan kysellä, kuka oli milloinkin presidenttinä tai miltä paikkakunnalta ollaan kotoisin. Saatetaan huomata, että ollaan peräti samalta tai naapurikylältä puhumattakaan maahanmuuttajataustaisista, jotka tuovat aivan omanlaista mielen virkistystä kanssakäymiseen.

– Rohkaistaan tutustumiseen, mutta hyväksytään se, että voi viedä aikaa saada ovea avattua. Ihanaa olisi päivittää sokerinlainaaminen tähän päivään, esimerkittää Satokangas naapuruuden etuja.

Tavoitteena on vähitellen vahvistaa koko Pohjois-Haagan alueen yhteistoimintaa kutsumalla naapurustoa mukaan niin tapahtumiin kuin yhteisen ideoinnin äärelle. Pokan kanssa ajatuksia nousee esiin jo muun muassa yhteisten tilojen käytöstä.

– Siitä lähdetään liikkeelle, että meitä TaloTsemppareita on tarpeeksi monta – ei yhtä tai kahta vaan monta! todetaan yhteen ääneen. Niiranen on ulkoilmaihminen, Teittinen suurperheen äiti, jolle toiminta tuo arkeen vaihtelua tarjoamalla hetkittäin hyvän syyn antaa isompien lasten ottaa vastuuta pienemmistä. Pokalla on jo kokemusta ”mummojen Tiistaitiimistä”. Satokangas naureskelee, että ”kivempi tätä on yhdessä tehdä ja hoitaa, ei tarvitse talotoimikunnan puheenjohtajankaan olla nenineen joka paikassa”.

Yhdessä kotikulmilla -hanke www.ikainstituutti.fi/kotikulmilla

Teksti: Paula Salmela