Siirry sisältöön

Voimaa etäjumpasta

Kuva: Siri Sipilä

Kuva: Siri Sipilä

Etäjumppaan kuuluu videojumpppa ja etäjumppalähetys.

Miksi etäjumppaa iäkkäille? 

Etäjumppa tuo liikunnan iäkkään luo. Etäjumppa on hyvä mahdollisuus liikkua silloin, kun kotoa lähteminen on vaikeaa esimerkiksi pitkien etäisyyksien tai heikentyneen toimintakyvyn vuoksi. 

Etäjumppalähetyksiä ja videojumppaa

Etäjumppalähetyksiin voi osallistua kotoa käsin tai vaikkapa kylätalolta. Lähetettävän jumpan voi ohjata ammattilainen tai koulutettu vapaaehtoinen.  

Videoiden avulla voi harjoitella itsenäisesti, mutta myös yhdessä läheisen, naapurin tai vaikka koko kyläyhteisön kanssa.  

Kun toimintamallia sovelletaan, on tärkeä huolehtia säännöllisyydestä ja riittävistä harjoituskerroista. Hyviä tuloksia on saatu, kun iäkkäät ovat etäjumpanneet säännöllisesti: vähintään kaksi kertaa viikossa, 12 viikon ajan. 

Kenelle etäjumppa sopii? 

Ikäinstituutin kehittämä etäjumppa sopii erityisen hyvin Voimaa vanhuuteen -kohderyhmälle: +75, alkavia toimintakyvyn rajoitteita, asuu kotona ilman säännöllisiä palveluita. Digitaitoja ei tarvita, mutta oma halu osallistua etäjumppaan ja oppia uutta on tärkeää.  

Mukana kunnat, järjestöt ja vapaaehtoiset 

Etäjumppa toteutuu parhaiten yhteistyössä, jossa on mukana kuntien ja järjestöjen liikunta-, sote- ja it-osaajia. Rohkaisemme ottamaan mukaan myös vapaaehtoisia, jotka voivat toimia monissa tehtävissä, kutejumpan ohjaajina, ammattilaisen tukena lähettävässä päässä ja iäkkäiden apuna kotona. 

Tutustu Ikäinstituutin tarjoamaan tukeen.

Yhteystiedot 

suunnittelija Sonja Iltanen, 040 642 8602
suunnittelija Teija Vihervaara, 040 662 4962
etunimi.sukunimi@ikainstituutti.fi