Siirry sisältöön

Mielen hyvinvointi

Tietoa ja taitoa mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen

Mielen hyvinvointi on iäkkään hyvän arjen perusta ja keskeinen osa terveyttä ja hyvinvointia. Mielen hyvinvoinnilla tarkoitetaan yksilöllistä kokemusta hyvinvoinnista ja mielen tasapainosta. Kyse on tyytyväisyyden tunteesta ja elämän kokemisesta mielekkäänä ja merkityksellisenä. Ikääntymisen myötä tapatuvat muutokset voivat haastaa mielen tasapainoa, jolloin tarvitaan mielen taitoja ja selviytymiskeinoja sen ylläpitämiseksi.

Mielen hyvinvointi on voimavara, jota voi ja kannattaa vahvistaa. Mielen hyvinvoinnilla on monia hyötyjä fyysisen terveyden, hyvien ihmissuhteiden, paremman elämänlaadun ja terveellisten elintapojen kannalta. Mielen hyvinvointi luo toiveikkuutta, myötävaikuttaa elämäniloon, myönteiseen ja luottavaiseen oloon sekä kykyyn kohdata haastavia tilanteita.

Elämänkokemus on mielen hyvinvoinnin perusta. Tarkastelemme mielen hyvinvointia voimavaralähtöisesti nostaen esiin ikääntyneiden vahvuuksia, elämänkokemusta ja selviytymiskyvykkyyttä. Työssämme hyödynnämme positiivista psykologiaa ja sovellamme ratkaisu- ja voimavaralähtöistä lähestymistapaa. Näin tutkittu tieto siitä, mikä tekee elämästä hyvää ja merkityksellistä voidaan viedä käytännönläheisesti iäkkäiden arkeen ja heidän hyvinvointinsa tueksi.

Mielen hyvinvoinnin tietoa ja sen vahvistamisen taitoa tarvitsevat kaikki. Ikäinstituutissa on tehty uraauurtavaa työtä ikääntyneiden mielen hyvinvoinnin parissa jo yli 10 vuoden ajan 8 eri kehittämishankkeessa. Olemme tuottaneet runsaasti tietoa mielen hyvinvointia rakentavista tekijöistä sekä kehittäneet monipuolisia keinoja sen vahvistamiseen.

Tarjoamme tietoa mielen hyvinvoinnin teemoista

Toteutamme vuosittain yhdessä THL:n kanssa Ikääntyminen ja mielen hyvinvointi -seminaarin, järjestämme koulutuksia ja tarjoamme Mielikahviloissa mahdollisuuden vaihtaa kokemuksia mielen hyvinvoinnin työstä. Lisäksi valmennamme työyhteisöjä mm. arvostavan kohtaamisen, ratkaisukeskeisen lähestymistavan ja mielen hyvinvoinnin vahvistamisen toimintatavoista.

Tule vahvistamaan kanssamme mielen hyvinvointia!

Sirkkaliisa Heimonen, johtaja, mielen hyvinvointi ja osallisuus

puh. 050 550 2312 tai sirkkaliisa.heimonen(at)ikainstituutti.fi

 

Ajankohtaista

Arkisto

Iästä ja elämästä -blogi

Onnellisena elämän loppuun asti?

Onnellisena elämän loppuun asti?

Suomessa asuu maailman onnellisin kansa, kuudetta vuotta peräkkäin. Samaan aikaan tilasto kertoo 90–99-vuotiaiden itsemurhien yli kaksinkertaistuneen. Tämä pohdituttaa. Tuon iän saavuttaakseen on kokenut paljon niin elämän iloja kuin haasteitakin. Erityisesti lapsuus- ja nuoruusvuodet sotien aikana ovat vaatineet mielenterveydeltä paljon. Elämän jatkaminen ja jatkuminen on tarvinnut resilienssiä, mielenlujuutta ja mielen hyvinvointia. Mutta mikä saa iäkkään kuitenkin valitsemaan kuoleman?

Koiran rooli ihmisen parhaana ystävänä saa uusia muotoja

Koiran rooli ihmisen parhaana ystävänä saa uusia muotoja

Vetoavasti ja lempeästi suoraan silmiin katsova valkoinen koira lähestyy häntä rennosti heiluen ja kerjää silitystä. Kädet uppoavat pehmeään turkkiin ja silittäjä henkäisee mielihyvästä yhtä aikaa koiran kanssa. Käytäntö osoittaa tutkimustiedon oikeaksi; koiran silittäminen alentaa verenpainetta, rentouttaa ja hidastaa sydämen sykettä.

Onnellisuuden ydin on mielen taidoissa

Onnellisuuden ydin on mielen taidoissa

Kansainvälisen onnellisuuden päivän lähestyessä ajattelin kysyä kadulla vastaantulijoilta, mitä he toivovat elämältään. Toteutus jäi odottamaan parempaa hetkeä, mutta oletan, että moni heistä olisi vastannut toivovansa hyvää ja onnellista elämää. Lähes yhtä moni ei todennäköisesti huomaisi, että jokaisen elämä sisältää sekä ala- että ylämäkiä - toivottuja ja odotettuja asioita, mutta myös ennakoimattomia esteitä ja vaikeuksia. Erityisesti näissä odottamattomissa käänteissä tarvitaan mielen taitoja.

Arkisto